Čelobrdo
PULS GRADA · destinacija

Ukoliko zaista volite netaknutu prirodu, mirise lekovitog bilja, mir i tišinu, upoznavanje sa lokalnom istorijom i kulturom, razgledanje srednjevekovnih manastira i crkava i druženje sa lokalcima koji će vas srdačno dočekati uz čašicu domaće rakije ili vina onda je Čelobrdo pravi izbor za vas. U poslednje vreme odmor na selu je sve popularniji pa su paštrovska sela nedaleko od Budve omiljena destinacija sve većem broju turista.

Divno  malo selo nadomak Svetog Stefana, smešteno na vrhu istoimenog brda sačuvalo je sav šarm nekih starih vremena. Kamene kućice okružene lozom ispred kojih se nalaze đardini sa smokvama, murvama, pardajzom, malim vinogradima sa lokalnom sortom koju meštani zovu „lisica“ jer lako prevari i najiskusnije vinopije, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Kada se tome dodaju nestvarni pogledi prema Svetom Stefanu, jedan od najlepših vidikovaca na crnogorskom primorju sa koga se mogu videti Sveti Stefan, Miločer i Pržno, ali i Budva i Bečići, zatim Jegorov put uklesan u kamenu koji vodi do manastira Praskvica i Miločera, boravak ovde je sasvim nešto drugačije od uobičajenih poseta primorskih mestima.

Nakon nekog vremena provedenog u selu možete prošetati obližnim pešačkim i planinarskim stazama koje vode do izvora, potoka, crkava, manastira i vidikovaca od kojih zastaje dah.

A crkava i manastira u ovom kraju je puno. U Paštrovićima koji se prostiru na maloj teritoriji od Bečića do Buljarice ima ih šezdesetak sa još devet manastira. Nedaleko od Čelobrda, u podnožju brda nalazi se manastir Praskvica, najstariji i najznačajniji od svih sa bogatom istorijom i riznicom u kojoj se čuvaju vredni artefakti iz prethodnih petsto godina, koja je pretvorena u muzej otvoren za posetioce.

Ukoliko se prođe kroz selo i vijugavim putem ode kilometar dalje, stiže se do manastira Rustovo, sagrađenog u novije vreme oko crkve Svete Gospođe iz XIV vijeka. Još jedan kilometar i već ste kod manastira Duljevo i zadužbine cara Dušana koji se nalazi iznad sela Kuljače.

Čelobrdo je dakle idealno mesto za aktivan odmor i uživanje u prirodi. Ove godine će biti i domaćin značajnog kulturnog događaja – Književne kolonije br. 4 koja okuplja značajne pisce i rokere iz svih zemalja Balkana, a  biće održana u periodu od 25. septembra do 10. oktobra.

Bez obzira na to koji je vaš razlog za posetu i da li je to odmor, mir i tišina, gastronomski užici, kultura i istorija jedno je sigurno – nećete zažaliti ako se upustite u ovu avanturu.

ČelobrdoOtvori galeriju
Miločerski park Park Miločer – šetnja u kraljevskom stilu Pobori Pobori: Mesto na kojem je priroda klesana božanskom rukom cover Golubački grad: Najlepša tvrđava u Srbiji otkriva svoje tajne Plaže Montenegro Budva: Top 5 plaža za uživanje u septembru i oktobru ·