Manastir Sv. Spiridona-1
PULS GRADA · destinacija

Budva na svojoj teritoriji ima deset manastira koji se nalaze u ruralnom području, povezani brojnim planinarskim i pešačkim stazama. Kao mesta koja su vekovima čuvala kulturu stanovnika Budve, danas predstavljaju, pored osnovne verske funkcije, svojevrsne etno-muzeje.

Popularnost aktivnog odmora u poslednjih nekoliko godina učinio je da su i ovi manastiri izuzetno posećeni tokom cele godine. Upravo u toku zimskih meseci, kad je malo hladnije, ali uglavnom sunčano, Paštrovska gora, na kojoj se nalazi manastir Sv. Spiridona, u mestu Ograđenica, predstavlja raj za planinare i ljubitelje boravka u prirodi.

Manastir Sv. Spiridona je novijeg datuma, formiran je oko istoimene crkvice sagrađene između 1902. i 1906. godine. Osvećenje temelja crkve obavljeno je 17. juna 1902. godine. Manastir se nalazi na nadmorskoj visini od 650 metara na Ograđenici, nekadašnjem paštrovskom katunu, a sada omiljenom izletištu lovaca, rekreativaca i zaljubljenika u prirodu.

Na Paštrovskoj gori su pored obnove crkve i izgradnje manastira Sv. Spiridona obnovljene i druge crkve. Danas one, pored primarne uloge u očuvanju verskog identiteta, predstavljaju svojevrsne atrakcije koje rado obilaze turisti koji vole aktivan odmor, šetnju kroz prirodu i upoznavanje s istorijom, kulturom i tradicijom kraja koji posećuju.

4eb2182a8e8db1cf978987fb8fcc98c7 Izbegnite gužvu na Baliju i posetite ova ostrva shutterstock_553622428-1000x500 Gde putovati u 2018? Dubai1 Dubai: Leto može da počne svakog dana cover www.tribalwarrior.org 10 najboljih gradova za doček 2018. godine · ·