Toby Leigh - Burberry šare i kič
PULS GRADA · moda

Čak i ukoliko ne pratite modu, sigurno ste makar jednom u životu čuli i videli kako izgleda Burberry šara. Britanski brend ju je zamislio kao znak univerzalnog jezika luksuza, a sastojala se od karo dezena sa bež, crnim, belim i crvenim detaljima. Kada govorimo o jeftinim kopijama skupocenih modnih brendova, važno je znati i to, da je Burberry šara jedna od najmasovnije kopiranih šara na svetu, i danas je nose svi socijalni staleži – neki na garderobi, neki na modnim detaljima poput maske za telefon, kišobrana, marama i kapa.

Kada je 2001. godine Christopher Bailey preuzeo poziciju kreativnog direktora modne kuće Burberry njegova ideja je bila da ovaj brend ima karakterističnu šaru, koja će sve ono što je simbol luksuza, klasike i dobrog ukusa ujediniti u jednoj stvari. Ipak, niko nije mogao da računa, da će se idealna kampanja okrenuti protiv svojih tvoraca, i da će Burberry šara postati kopirana toliko i tako, da je danas, čak i original previše izlizan da bi ga iko shvatio na originalan i prefinjen način.

Toby Leigh je proveo deset godina putujući po svetu i fotografišući ovaj fenomen lažnog brenda, koji je nazvao Berberry. Prema njegovim rečima, njega su uvek fascinirali lažni proizvodi, odnosno takozvani lažnjaci koji imaju nameru da se približe originalnim komadima, ali po ceni od najviše 5 evra. Toby smatra da ponekad proizvodi i proizvođači ovakvih sitnica toliko pređu granicu dobrog ukusa, da to postaje smešno. Nedavno je Leigh objavio knjigu pod nazivom Berberry, koju je objavila izdavačka kuća Ditto Press, u kojoj autor nastoji da objasni globalnu fascinaciju ovom čuvenom modnom šarom. Njegovo objašnjenje mahom počiva na ideji da je ova šara zaista uspela da dočara utisak luksuza i prefinjenosti sa jedne, i tog britanskog, a naročito londonskog šarma sa druge strane, pa ne čudi što jeftina roba želi da se „zakiti“ tuđim perjem!

Toby Leigh je desetak godina posvetio fenomenu Burberry šare Otvori galeriju

Novogodišnje muške frizure Zima 2015: Idealne muške frizure cover1 Hrana kao simbol stila Blogger Show Treća epizoda serijala „Blogger Show“: Gde blogerke pronalaze inspiraciju Neobični modni dodaci Neobični modni ukrasi za proleće 2016. · · · ·