victoriafernandez-tea_header
U VAZDUHU · flešbek

Od Kine, preko Indije i Irana, pa sve do Velike Britanije, čaj zauzima posebno mesto u kulturološkom identitetu mnogih zemalja. I dok vi bezbrižno uživate u svojoj omiljenoj šoljici ovog napitka, znajte da su se u prošlosti mnogi ratovi vodili upravo zbog ovog dragocenog lišća. U duhu današnjeg Međunarodnog dana čaja, za vas serviramo šoljicu čistog užitka inspirisanu upravo čajem i njegovom zanimljivom istorijom.

Ispijanje čaja za mnoge ljude predstavlja svojevrsni ritual kome pristupaju sa puno pažnje. Da li je bolje piti čaj sa mlekom ili bez njega? Da li ga zasladiti medom ili piti nezaslađen dok grickate omiljeni slatkiš? Da li ga treba piti popodne, kao što to čine Evropljani, ili pak ujutru kao što je to običaj u Kini? Ma koliko raznovrstan i specifičan, čaj je tokom istorije postao kulturološka spona brojnih zemalja i naroda.

Ovako je sve počelo…

Prema arheološkim izvorima, čaj se prvobitno uzgajao u Kini i to 1600 godina pre nove ere, ali se smatra da je otkriven mnogo pre toga. Legenda kaže da je 2347. godine pre nove ere bog Šenong sedeo sa kotlom vruće vode pored žbuna koji je iznenada počeo da gori. Vatra je isušila lišće, a vetar ih je razneo tako da je ono upalo u kotao. Iznenađen promenom boje vode i neobičnim mirisom, bog Šenong je probao ovu mešavinu i zaključio da ona može da uništi otrovno dejstvo čak 70 biljaka. Tako je započela tradicija pripremanja i ispijanja čaja u Kini.

Gotovo 1000 godina nakon toga, čaj je i dalje bio velika tajna istočnih zemalja, budući da ostatak sveta još uvek nije znao za njega. A onda su oko 1500. godine pre nove ere Portugalci stigli u Kinu sa željom da steknu monopol nad trgovinom začinima. Međutim, ubrzo nakon što su probali čaj, spoznali su njegov potencijal, i odlučili da se fokusiraju na njegov izvoz, a ne na začine. Tako su oni brodovima otpremali obrađene listiće čaja iz Indonezije, preko južne Afrike u zapadnu Evropu.

Nekih 100 godina nakon toga, Holanđani su takođe počeli da izvoze čaj iz Kine koristeći svoje trgovinske kanale. Njihova želja bila je da lekovito lišće predstave zemljama Zapada, što se ubrzo i desilo. Kada su Britanci otkrili ukus i svojstva ovog aromatičnog napitka, oni su naprosto bili oduševljeni. Naime, Velika Britanija bila je toliko opčinjena čajem u 19. veku, da je počela da sadi opijum na teritoriji Indije koji će se izvoziti u Kini, a sve sa ciljem da uzgajaju proizvod za koji bi Kinezi bili voljni da trampuju čaj. Ipak, ovaj poduhvat rezultirao je ratovima između Kine i Velike Britanije, koji su se završili tako što je Britanija nasilnim putem dobila više trgovinskih luka. Tako se ritual popodnevnog ispijanja čaja ustalio u Britaniji, a zatim se proširio i po ostatku Evrope.

Danas u čaju uživaju pripadnici svih nacija i generacija, i stari i mladi, oni koji vode zdrav život, ali i čisti hedonisti… Kako biste još više uživali u ovom napitku, mi vam preporučujemo neko fino štivo, lagane džez note i čajni set koji će ovaj opuštajući ritual pretvoriti u pravu modernu čajanku. Zato prelistajte galeriju koja sledi i pronađite set koji će biti vaša šoljica čaja, a ujedno to može biti i predlog za divan praznični poklon kojim ćete obradovati sebe ili dragu osobu. Uživajte!

Ovaj čajni set za ljubitelje mode savršeno paše uz crni čaj sa aromom ružinih laticaOtvori galeriju

collage Šta je pre 50 godina muškarce najviše privlačilo kod žena collage Ovako su se poznate ličnosti provodile u Veneciji sredinom prošlog veka landscape-3686618_1280 Da li je ovo bilo najgore vreme za život u istoriji sveta? illuminated-christmas-tree-on-the-snow-at-night-royalty-free-image-102854517-1543825512 Odakle potiče tradicija božićne jelke? · · · · · ·