SALON DE THE 03
PULS GRADA · gastro

Svaka čast kafi, kao dominatnom izboru većine, ali čaj je čaj, vazda gospodstvenija (pa i zdravija) varijanta, uz sve to u znatno više aromatskih pojavnih oblika i finesa. Ako smo se saglasili da tron ipak mora da pripadne čaju, a jesmo, podsećamo na nekoliko čajdžinica gde se u Beogradu može popiti čaj ambicioznijeg kvaliteta i sveobuhvatnije ponude ukusa i aroma. A tu su i prikladne preporuke za čitanje uz čudesni čaj. Č, Č, Č i krećemo

Salon de The

Možda je apsolutu kanonske čajdžinice (britanskog tipa) najbliži Salon de The, smešten u prijatno senovitoj ulici Svetog Save (br. 12) na Slaviji. U ambijentu dražesne varijacije na engleske salone za čaj, Salon de The nudi u neku ruku i onespokojavajuće izobilje čajolikih i drugih slasnih izazova. Sva je prilika da dostupna ponuda može u tešku dubiozu da baci one neodlučnije i koleričnije, ali eto i izgovora za nove posete ovom istinski neodoljivom kutku za ljubitelje čaja. Osim čajeva, Salon de The nudi i širok dijapazon biskvita i sličnih zanimacija, a na istoj adresi, u ovoj luci koja, da naglasimo i to, pleni sveopštom diskretnošću, suptilnošću i tišinom, daju se kupiti i raznovrsni čajnici i ostala oprema za ambicioznije shvaćenu čajofiliju.

Za čitanje uz čaj:

Svetlana Aleksandrovna Aleksijevič Černobiljska molitva

Aktuelna dobitnica Nobelove nagrade za književnost nakon osvajanja tog priznanja postala je vidljiva i privlačna i za srpske izdavače, a Černobiljska molitva (prevela Enisa Uspenski, objavila Laguna) pokazuje svu zaumnost i svu specifičnost autorskog postupka i stila Aleksijevičeve. Tu je promišljeni detaljizam, a tu su i zaokruženost celine, diskretno žongliranje potencijalima tako višekrake priče, jasan etički stav i pomalo nenadani a suptilni humor. I sve to u dokumentarističkoj prozi o černobiljskoj nuklearnoj katastrofi, čije posledice su i u zdravstvenom i u ekološkom, pa i etičkom i ideološkom smislu i dalje prisutne.

Coffee, Tea & Sympathy

Nakon nekoliko godina sasvim upotrebljive ali ipak prostorno svedene najave mogućnosti u holu Immo Outlet Centra na Novom Beogradu, Coffee, Tea & Sympathy otvorio je i znatno ambiciozniju ispostavu u okviru zgrade B 2, u Balkanskoj 2, u zaleđini hotela Moskva i uz sam obod Terazijskog platoa. Coffee, Tea & Sympathy na ovoj adresi je optimum svih optimuma – zbilja široka paleta prevashodno egzotičnih čajeva (ali i ostalih toplih i hladnih napitaka, uz više vrsta potaža, sendviča, pasti, salata, sladoleda i drugih slanih i slatkih izazova za one koji ne piju čaj tek tako, i na prazan stomak), izrazito prijatno osoblje, prostran i živopisno pa i duhovito dizajniran ambijent, a tu je i terasa u prijatnoj senci i s pogledom na krajolik ovog dela Beograda. Ponuda jeste raznovrsna, ali ipak vam ponajpre preporučujemo neki od vrsnih čajeva, koji stižu u oku ugodnim, možda i spektakularnim čajnicima.

Za čitanje uz čaj:

Elizabeta Maknil 9 ½ nedelja

Ovaj naslov je već nekoliko decenija unazad dobro poznata kota popularne kulture, naravno, zahvaljujući istoimenom filmu i glumačkim kreacijama Kim Bejsinger i Mikija Rorka u njemu; sada je u prevodu na srpski jezik dostupan i literarni izvornik, koji već posle prvih dvadesetak stranica čitanja bespogovorno u zasenak baca sve iole recentnije hitove iz domena erotski naglašenije književnosti. 9 ½ nedelja (prevela Vesna Prvulović, objavila Čarobna knjiga), memoarska proza koju je zapravo napisala novinarka Ingebora Dej, pokazuje se kao kvalitetno štivo sagledavano i u širem književnom kontekstu, a ponajpre zahvaljujući upečatljivom prikazu burne i toksične veze, vešto artikulisanom žižom pripovedanja i prilično odvažnim vremenskim skokovima u naraciji.

Kuća čaja

Nakon poduže šetnje po mahom vračarskim adresama, uporna i ovom gradu svakako potrebna Kuća čaja skrasila se u Golsvortijevoj 5, i u tom minimalistički ali konsekventno opremljenom enterijeru i dalje se mogu i kupiti i konzumirati čajevi. Kako su čajevi i njihove arome iz ponude Kuće čaja u ovom podužem novomilenijumskom međuvremenu postale aksiom i dobro poznata stavka na pićovnicima brojnih kafea i restorana širom Beograda, konkretan izbor prepuštamo vama samima. Pa živite i/ili uživajte u posledicama sopstvenih izbora. Greška teško da je moguća, jer je Kuća čaja godinama gradila i potvrđivala svoj ugled značajne adrese za one koji čaj ljube na nešto višu decimalu.

Za čitanje uz čaj:

Robertson Dejvis Marginalac

Premijerno na srpski jezik stiglo je i ovo vrsno delo jednog od najznačajnijih i bezmalo pola veka najuticajnijih klasika kanadske književnosti nastale na engleskom jeziku; Marginalac, kao priča o lavini umreženih događaja koju je pokrenula zalutala grudva što je pogodila trudnicu, izuzetan je uzorak i polazna tačka za upoznavanje i dalje proučavanje zbilja unikatnog Dejvisovog pripovedačkog dara i izraza. Marginalac (preveo Slobodan Damjanović, objavila kuća Dereta) na književno validan i prvenstveno uzbudljiv način daruje sve ono što ljudsko postojanje čini tako slojevitim, sadržajnim i intrigantnim.

Dve šolje

Onima koji, pak, preferiraju u dizajnerskom i pojavnom smislu svedenije i ležernije varijante, s dodatkom privida nekad tako ugodne komšijske bliskosti, preporučujemo novobeogradsku čajdžinicu (i kafeteriju) Dve šolje, koja je nastala i koja posluje kao deo organizacije/udruženja CRID, usredsređene na borbu za jednakost za sve i inkluzivno društvo. Dve šolje (u Dr Ivana Ribara 115 B) preporučuju se nenametljivošću i prisnom atmosferom, ponuda se iz sedmice u sedmicu proširuje i već sada se primećuje vidan napor da zadovolji raznorodne (sem čajeva i kafa raznih fela, tu su i domaća vina i rakije), a ako treba da izdvojimo nešto od onoga što se može zateći u Dve šolje, neka to bude neki od afričkih čajeva u principijelnoj koaliciji s domaćim medenjacima izrazito nadahnutog izgleda. Pa nek ide život…

Za čitanje uz čaj:

Andžej Stasjuk Galicijske priče

Ovdašnji knjigofili Stasjuka znaju i poznaju kao autora Belog gavrana, Na putu za Babadag i proze Devet, a odnedavno je u ponudi srpskih knjižara i prevod njegove zbirke Galicijske priče (prevela Biserka Rajčić, objavio Helix). Ova zbirka kratkih a asocijativno i prostorno (svaka priča nosi ime jednog od žitelja izmaštanog sela) umreženih priča predstavlja Stasjuka u vrhunskoj formi i na polju vešto aproprijiranog, variranog i lokalnom koloritu i sopstvenom pripovedačkom i autorskom senzibilitetu prilagođenog magičnog realizma. Stasjukova proza u Galicijskim pričama je atmosferična i intelektualno podsticajna, i predstavlja još jedan očekivani podvig književno vanredno zanimljivog i rečitog duha.

Knjižara Apropo

Već ste u prethodna četiri slučaja primetili da ovde potenciramo i vezu čaja i kvalitetne književnosti, a ta spona najočiglednija je u slučaju istrajne beogradske knjižare Apropo. Ova je kuća jedna od najjačih i najsjajnijih karika u tom krhkom ali ipak postojanom lancu nezavisnih knjižara po Beogradu, ali o specifičnosti te pozicije u ovo nevreme za sve iole suptilnije i promišljenije možda nekom drugom prilikom. Na ovim stranicama predlažemo vam da svakako u što skorijoj budućnosti posetite Apropo (u Cara Lazara 10) i osim u dobrom i demokratičnom izboru dobrih knjiga uživate i u čaju, recimo, baš u čaju Osam blaga Šaolina, koji nam donosi spoj osam vrsta zelenog čaja uz dodatak jagode, kandiranog ananasa i cveta suncokreta. Može?

Za čitanje uz čaj:

Robert Tili Ubogi Lazar u gradovima

Izdavačka kuća Geopoetika u svojoj zapaženoj  i potentnoj ediciji Notni spisi objavila je nedavno kraću prozu Ubogi Lazar u gradovima Roberta Tilija; Tili, književnik, muzičar i kompozitor, likovni umetnik i povremeno glumac, u Ubogom Lazaru u gradovima čitaocima nudi slobodarski neuhvatljivu i stilski disperzivnu prozu naglašenog intimistički-kontemplativnog tona, prozu koja nadilazi žanrovske podele i okvire, i koja u primetnoj meri odražava anarhistički nepokorivu ličnost autora i jedan istinski uzbudljiv a za dobru i osobenu književnost podatan doživljaj sveta, u isti mah nudeći i odblesak magije i lepote večitog lutanja i preispitivanja.

Mandarina_croissant (1 of 1) cover1 Mandarina: Dobro došli na slatki doručak Vege hrana Najbolji Instagram nalozi za vegeterijance i vegane Francuska kuhinja Uživanje u hrani na francuski način strawberries-1353274 Jestivo cveće: Najlepši ukras tanjira