carice-van-houten-as-melisandre-in-game-of-thrones
U VAZDUHU · intervju

Filmofili su enigmatičnu i eterično privlačnu, Carice Van Houten, najpre upoznali i zavoleli iz filmova poput Verhoenove „Crne knjige“ ili Singerove „Operacija Valkira“, ali već dugo prva asocijacija na holandsku glumicu je lik Melisandre, koji tumači u (malo je reći) planetarno popularnoj seriji „Igra prestola“. Kako je „Igra prestola“ zašla u oproštajnu sezonu, popričali smo sa Carice Van Houten upravo iz perspektive čarobnice Melisandre, poznatije kao Crvena žena.

Kako Melisandre počinje ovu, sedmu sezonu?

Ona ide u Dragonstone, gde smo je prvo i zatekli pre toliko sezona. Stižem kako bi rekla Majci zmajeva (Daenerys)  da ona mora da pozove Jona Snowa, jer je on pravi čovek za nju. Verujem u njega sada i mislim da i ona mora da ima vere u njega. Međutim, pošto sam prognana, moram da se pritajim. Stoga se trudim da je barem učinim svesnom Jonovog postojanja, a da ostanem neprimećena.

Kako to prolazi sa Daenerys? Da li je ona voljna da saluša Crvenu ženu?

Jeste, i zabavno je pričati od Crvenoj ženi pošto ja više nisam ista kakva sam bila u drugoj sezoni. Mislim da više nikada ponovo neću biti takva. U potpunosti možete da osetite da Melisandre gaji poštovanje prema Daenerys. Ove sezone dolazi do zabavnog ukrštanja likova jer u jednom trenutku vidite sve te junake zajedno u jednoj prostoriji, a da jako dugo niste videli njihovu interakciju. To je bilo sjajno za glumce i mislim da će i gledaoci uživati u tome.

Mislite li da su ambicija i raspon, ukoliko je tako nešto uopšte i moguće, dodatno porasli u slučaju ove sezone?

Mislim da je tako. Izdvojeno je više novca za manji broj epizoda, pa mislim da je serija dobila i na sinematskom planu. Hoću da kažem, čini mi se, naravno, da će morati da završe seriju uz svojevrstan veliki prasak, pa tenzija, kao i i sve ostalo, raste kako se približavamo tom finalu.

Da li Melisandre shvata da prava pretnja nema nikakve veze sa bitkom između Daenerys i Cersei? Da li iz tog razloga ona kaže: „Treba da slušaš Jona Snowa“?

Mislim da ona to zna. Ne znam da li zna zna kako izgledaju Beli hodači, ali mislim da ona zna da tu ima nečega. To je ono što ona pokušava da vidu u plamenovima. Trudim se da je ne prikažem kao zlu, već kao osobu koja čimi izvesne stvari zarad većeg dobra  uz izvesno uverenje da je žrtvovanje neophodno  i da ona niopšto sebi ne može da dopusti da bude i da odluke donosi emocionalno. Naravno, to ne znači da je ona pozitivan lik, ali svakako stoji i da nije naprosto i samo zla.

Koliko se ovaj lik menjao nakon Stannisove smrti?

Za početak, priznala je da nije nije bila u pravu. Mislim da ona to zaista nije mogla da predvidi. Napravila je ogromnu grešku koja je srušila njen svet i time je pokazala ranjivost za koju, po mom uverenju, ona nikada nije verovala da će jednoga dana izbiti na površinu. I, naravno, dogodila se i ta  još jedna krupna evolucija koju smo otkrili tokom prethodne sezone, a to je da je ona zapravo jako stara.

Hoće li ikome reći da je baš ona vratila Jona Snowa u život?

Pravim izvesne aluzije u tom smeru. Kažem Daenerys: „Treba da ga dovedeš ovde i da mu dopustuiš da ti kaže šta je video.“ Ne kažem to lično pošto mislim da ne bi prošlo baš dobro ako bih rekla nešto tamo. Snažno je savetujem da pozove Jona Snowa.

A gaji li ona i dalje one romantične misli o Jonu Snowu?

To je bio samo jedan trenutak kada se njena seksualnost izbila na površinu, ali mislim da je ona , mimo toga, i dalje u misiji. Sada on mora da spase nas.

Šta je ovu ulogu učinilo tako neuobičajenom i izdašnom?  

To je jak ženski lik, a ne samo nečija supruga, koja sedi u kući, okružena decom, i razmišlja „O, Bože, šta će se to desiti?“, jer ovde je reč o veoma proaktivnom liku. Trebalo je da prođe dosta vremerna da je malo bolje upoznamo, ali to se na kraju pokazalo kao sjajna stvar – ona to zaista nije mogla da nasluti, da će se sve ono u šta ona veruje izroditi u takvo otkriće.

Tomo Ricov i Nikola Vrdoljak Tomo Ricov i Nikola Vrdoljak u susret jubilarnom izdanju Weekenda interpol-anywhere-846_cover Sem Fogarino, Interpol: Rock’n’roll u elegantnim odelima foto Ana Danilović (2)_cover Marko Šelić Marčelo: Seciranje vremena u kom živimo Rej Robertson: Spinoza ili Simpsonovi Rej Robertson: Spinoza ili Simpsonovi? · · · ·