Jovana Kostić
PULS GRADA · kulinarka

Danas sam se opet vratila u Amsterdam. Toliko me je očarao da mu se vrlo često vraćam u mislima i, šetajući njegovim kanalima, bivam prenesena u zlatni XVII vek kada je ovaj grad bio na vrhuncu moći. Pred mojim očima nižu se slike iz prošlosti dok pokušavam da vešto izbegnem bicikliste koji jure ka meni bez ikakve namere da uspore ili da se, ne daj Bože, zaustave. A onda, kada se umorim od šetnje i užurbanog grada, spas pronalazim u veganskoj poslastičarnici sa ogromnim izlogom koji gleda na kanal i naručujem veliko parče veganske Snikers torte. Mmmm kakvo uživanje…

Piše: Jovana Kostić
Vraćam se iz Amsterdama ponovo na Mediteran i odlučujem da napravim svoju verziju te čarobne torte. S obzirom na to da nisam neki preterani ljubitelj kikirikija u receptu ću koristiti indijske orahe ali, ukoliko više volite kikiriki slobodno njime svuda u receptu zamenite indijske orahe.

Spremite se da bar 3 puta operete svoj multipraktik jer ćete u njemu morati da mutite i koru i filove, ali vredeće. Ionako, šta god da pravite, ostaće za vama brdo sudova tako da: relax, take it easyyy, što bi rekao Mika!

Torta je zaista divna i po meni idealna za rođendane, proslave ili jednostavno ukoliko vam se jede nešto slatko. Očaraće svakoga. A, ukoliko planirate put u Amsterdam, postite Vegabond i probajte originalnu tortu :)

Kora:
Sastojci:

1 šolja indijskih oraha
12 urmi
1 kašika kokosovog ulja
2 kašike kakaa

Priprema:

Izblendajte indijske orahe sa urmama. Dodajte kokosovo ulje i kakao pa mutite dok se sve ne sjedini. Koru prebacite u pleh (moj je prečnika 16 cm ali možete koristiti i pleh sa prečnikom 20-22 cm, kora će biti tanja).

Krem od indijskih oraha:
Sastojci:

1 šolja indijskih oraha (potopljenih u vodu 2 sata)
¼ šolje kokosovog ulja
Krem iz jedne konzerve kokosovog mleka
¼ šolje javorovog sirupa

Priprema:
Sameljite indijske orahe dok se ne pretvore u puter. Dodajte kokosovo ulje i nastavite da blendirate. Dodajte kokosov krem i nastavite sa seckanjem. Dodajte javorov sirup i blendajte dok ne dobijete kremastu masu. Krem sipajte preko kore i ostavite u frižideru (ili zamrzivaču) nekoliko sati da se lepo stegne.

Karamel krem:

Sastojci:
20 urmi
3 kašike kokosovog ulja
¼ kašičice himalajske soli
1 kašika vanila ekstrakta
2 kašike putera od indijskih oraha
¼ šolje seckanih slanih indijskih oraha

Priprema:
Izblendirajte urme dok se potpuno ne isitne. Dodajte kokosovo ulje i so i nastavite da blendirate. Dodajte vanilu i puter od indijskih oraha, potom sipajte karamel krem preko krema od indijskih oraha. Preko karamele stavite seckane indijske orahe i vratite tortu u frižider.

Čokolada:

Sastojci:
• ½ šolje kakao putera
• ½ šolje kakaoa
• 1 kašika kokosovog ulja
• ¼ šolje javorovog sirupa
• 1 kašika putera od indijskih oraha

Priprema:
Na pari istopite kakao puter. Dodajte kakao i dobro sjedinite sa kakao puterom. Sklonite sa vatre i dodajte kokosovo ulje. Dodajte javorov sirup, puter od indijskih oraha i dobro izmešajte. Tortu prelijte čokoladom (ostaće vam još čokolade koju možete sipati u silikonske modle i dobiti domaće praline. Čuvajte tortu u frižideru ili zamrzivaču. Pre sečenja treba da odstoji nekoliko sati u frižideru.

Jovana Kostić Jovanin sladoled od banane Jovana Kostić Vreme je za novi doručak: 4 sloja zdravog uživanja Jovanini recepti Jovanin prolećni tiramisu Nova foto Jovana Kostić Jovanina crna limunada · · ·