cover
PULS GRADA · gastro

Pravo je čudo kako smo jedna od nacija koja najviše jede hleb, a nismo navučeni na bejgl. Slani parnjak krofni ima dugu istoriju i tradiciju, iz Poljske je stigao u Njujork da bi postao njegov zaštitni znak, a njegova beogradska priča nije ništa manje čarobna.

Njujorški bejglovi su najbolji – nebrojeni su oni koji će žučno stati iza ove trvdnje. Kako bilo, istina je da predstavljaju deo kulture ovog grada, da se nalaze na svakom ćošku, u bezbroj varijanti i kombinacija, i da je poseta Njujorku nezamisliva bez slasti bejgla. Rame uz rame s picom i hot-dogom, bejgl čini srce njujorške kuhinje. Od novootvorenih kafea koji gentrifikuju Vilijamsburg i Bušvik, preko tradicionalnih restorančića Menhetna, sve do radnjica, pa mi bismo ih pre nazvali i kioska na ćošku, sprema se ovo malo okruglo savršenstvo s rupom u sredini.

Istorija

Istorijat ovog neobičnog parčeta hleba potiče iz 17. veka, a prvi su ga pravili poljski Jevreji. U to vreme, u 17. veku, bejgl je bio luksuz. Kako je brašno pojeftinjavalo, tako se popularizovao i postao omiljena grickalica širom sveta. Brojne su legende o njegovom nastanku, od pekara koji odaje poštu poljskom kralju i nemačke reči Beugel za potkovicu (jer je kralj bio izuzetan konjanik), preko praktičnih razloga, gde rupa u sredini omogućava jednostavno nošenje više peciva na dugom štapu, do jidiš i nemačke reči bügel − bala, kako se referisalo na veknu hleba. U svakom slučaju, bejgl je pratio nastanjivanje Jevreja u veće gradove i tim putem osvojio i Njujork.

Ukusi

Bejgl je zapravo vrlo sličan krofni, samo što se ne stavljaju jaja, već samo brašno, kvasac, voda i ulje. Smesa se spušta u ključalu vodu i kuva od tri do pet minuta na svakoj strani. Zatim se suši i peče još desetak minuta. Rukom se mesi u obliku prstena, i najčešće se posipa susamom, makovim semenkama, seckanim lukom ili grožđicama. Služi se s neverovatnom raznovrsnošću, kombinacijama i opsegom sastojaka, a tipični njujorški je sa punomasnim krem-sirom i dimljenim lososom, i to u bogatijoj verziji uz seckani luk i kapar. Najklasičniji bejgl bio bi s krem-sirom i paradajzom, a ništa manje nije čest ni s prazilukom, tofuom, pa i čokoladom i voćem. Kombinacija je bezbroj.

Obično se jede vruć, često tostiran, i onaj njujorški treba da krcka pod zubima i da bude tople karamel boje. Predstavlja omiljeni snack Njujorčana i kao takvog ga uopšte nije retkost kupiti u lokalnom deliju, kiosku na ćošku, gde se pored žvaka, raznih sokova i tekućina, čokoladica, cigareta i svega usputnog, spravlja i vruć bejgl, koji se zatim služi presečen na pola, umotan u foliju, pa sve u braon kesicu. U Americi su popularniji od krofne, ne samo zbog svojih kombinacija ukusa, već i zbog daleko manje kaloričnosti i veće vrednosti svežih i kuvanih sastojaka.

Bejgl uz svoju tradiciju krije i društveno važnu stranu, upravo u tome što su ih u Njujork doneli poljski Jevreji od kojih su mnogi svoj život u tuđini finansirali upravo na pravljenju ove buduće ikone Njujorka. Još i pre toga, u Poljskoj 19. veka, kafei u kojima se servirao ovaj snack bili su sigurna mesta za razgovor, jer su ih svi posećivali bez obzira na politička opredeljenja, narodnost i klasu, i kao takva bila su mesta gde su se mladi Jevreji skupljali da diskutuju o novim radikalnim idejama.

Bejgl u Beogradu

Ne čudi da baš bejgl krije i fantastičnu priču Beograda. Bagel Бејгл radnju u Beogradu osnovalo je udruženje Atina, koje već više od decenije pruža podršku ženama žrtvama nasilja ili trgovine ljudima. Ideja za ovakav preduzetnički korak proizašla je iz toga što se udruženje Atina uglavnom finansira iz stranih donacija, koje nisu ni uvek stalne ni dovoljne za dalji rast, te su odlučili da sami osnuju mesto potrebno za prikupljanje sredstava za rad udruženja, ali i za pomoć kroz praktičan rad.

Bagel Бејгл ponuda je raznovrsna. Obuhvata različite vrste samog bejgl peciva − standardno, integralno, slatko, zatim tzv. bejgl sendviče u preko deset varijacija, nekoliko slatkih bejgl kombinacija, pa i supe, salate i različito piće. Od domaćih kombinacija s kajmakom i pršutom, preko piletine u slatko-ljutom sosu, do dimljenog lososa, vlašca i kapra, pa i svinjskog buta i namaza od rena, i naravno vegetarijanskih varijanti, Bagel Бејгл u ovom okruglom zadovoljstvu s rupom nudi sve: od doručka, preko užine, do pravih malih ručkova.

Recepte su sami smišljali, kroz eksperimentisanje, a odabiru se prišlo veoma ozbiljno − prijatelji iz Ambasade SAD čak su napravili formulare za ocenjivanje i dali vrlo precizne informacije o svakoj kombinaciji, na osnovu čega se dalje došlo do finalne ponude. Od početne ideje maloprodaje, Bagel Бејгл sve više je usmeren na ketering za firme i organizacije, što se pokazalo kao veoma uspešan, a i ukusan model. Istovremeno, postali su pravi mali komšijski biznis, te su im česti gosti i deca iz obližnje škole i komšije iz kraja.

Kitchen Bar 27 Kitchen bar 27: Prava internacionalna kuhinja Dušanovački cvet Dušanovački cvet: Vrhunska nacionalna kuhinja DSCF3871 Srpska kuća piva: Pravo mesto za najbolji domaći gutljaj Hedonopolis_3 Hedonopolis: Festival hedonizma ·