Cenkanje po svetskim metropolama
PULS GRADA · destinacija

Postoje ljudi koji vole da kupuju, ali postoje i oni drugi, oni koji uživaju u svemu što ima veze sa kupovinom. Iako vam se može učiniti da među njima razlike nema, zaista ste se prevarili. Ovi drugi će bez obzira na količinu novca koju će potrošiti ili stvari koje će kupiti od svakog sekunda tog procesa napraviti umetnost za sebe, i naravno, to ne može svako. Vi možda verujete da je kupovina bolest 21. veka, ali to samo znači da retko zalazite na pijace ili delove pijaca na kojima se prodaje polovna roba, a koji bi, da nije bilo sirotih malih hipstera, zauvek bili zaboravljeni i niti jedna strana laganog štiva njima ne bi bila namenjena.

Neko je gadljiv na stare stvari, neko na prašine, gužvu i galamu, ali ako spadate u tu grupu ljudi, a volite stare i unikatne stvari vaše probleme bi mogle da reše neke aukcije, međutim takvi vidovi pompezne zabave sve teže prolaze bez gužve i galame, i eto, kako god okrenete neke stvari nećete moći da zaobiđete u potrazi za najboljim predmetima. Ali kada bi vas put naveo u Indiju, Njujork ili Pariz, da li biste i tamo zapomagali u gusto načičkanim pijačnim redovima, ili biste se radije opredelili za kafu na Jelisejskim poljima – pravi kupac uvek zna u čemu leži veća vrednost, a vi?

Evo nekih od najčuvenijih pijaca na svetu:

Amulet pijaca u Bankoku

Ukoliko vas zanimaju amajlije, zaštite od zlih duhova i sila, figure Bude od kamena, unikatan nakit vreme je da posetite čuvenu pijacu u Bankoku. Ukoliko ne odete pre no što se reke izliju, jer biste u protivnom mogli u blatu do kolena da se cenkate za jednu narukvicu ili prsten, ali iskustvo je neprocenjivo.

Pijaca Aux Puces De Clingancourt u Parizu

Odavde nikada nećete otići praznih ruku, iako je istina da se sa godinama ponuda i pojavljivanje zanimljivih i vrednih stvarčica smanjuje. Ipak, ukoliko volite trendi antikvitete i srednji vek, obavezno svratite.

Puces de Vanves Market u Parizu

Ako ste umetnik u cenkanju i želeli biste da vežbate svoju veštinu, kako biste ostali u formi, ovo je pravo mesto za vas. Nezgodno je što je ovo zaista zabačena pijaca, te bi samo lokalci znali da vas upute na konkretno mesto, ali sitnice koje lako staju u svaki prtljag lako bi mogle da se nađu i u vašem.

Pijaca u Avinjonu, južna Francuska

Nije u ponudi svakoga dana, ali nekoliko puta godišnje na jugu Francuske pijačna ponuda i to ona koja se bavi starim stvarima zaista je dobra. Cene su znatno niže nego u Parizu, a najčešće se ovde sakupljaju ljubitelji vinila u potrazi za izgubljenim blagom i oni koji bi želeli da preurede stan. U prostoru oko pijace nalazi se veliki broj starih radnjica, kao i takozvanih uličnih dilera, koji će vam bez tezge i prodavnice ponuditi svoje „specijalitete“.

Bermondsey pijaca u Londonu

Za one koji nemaju ništa protiv da se malo isprljaju ova stara pijaca je pravo mesto. Nije nikakva tajna da na njoj možete sresti urednike svetski poznatih modnih magazina.

Jaipur bazar u Indiji

Sigurno ste čuli za ovo čarobno mesto iako ga niste posetili. Stare tkanine su ono po čemu se ova pijaca razlikuje od mnogih drugih, a njoj sličnih, naravno, tu su i komadi nakita koje nećete nigde više pronaći, a ne bi bilo neobično da naiđete na neki od komada koji je mnogo ranije pripadao kraljevskim porodicama evropskog porekla, svako ima svoje razloge…

San Telmo u Buenos Ajresu

Radi svake nedelje, a atmosfera i hrana su kao nigde na svetu. Za ljubitelje viktorijanskog perioda važna informacija –  u malim kovčežićima biste mogli da pronađete sve što vas eventualno zanima.

Plava laguna 15 crtica o Islandu Pećina u mestu Algarve, Portugal Predivne pećine širom sveta Najstariji gradovi na svetu Najstariji gradovi na svetu Pogled na grad sa Elbe Drezden: Lepota, burna istorija i par svetskih rekorda · · · ·