Centar brazilske kulture
KULTURA

Od 2009. godine u Beogradu postoji Centar brazilske kulture koji, u okviru redovnih programa i mnogih povremenih aktivnosti pokušava da predstavi zavodljivu energiju Brazila. Organizuju se treninzi specifičnih brazilskih sportskih veština, časovi uzbudljivih latino plesova, kursevi portugalskog jezika, projekcije dokumentaraca, predavanja o Brazilu…

“Centar je rezultat ideje da se u našem gradu oformi  prostor koji će, svojim aktivnostima, popularisati sveobuhvatnu kulturu Brazila,” kaže direktor Centra brazilske kulture Milan Gočmanac koji je na njegovom čelu od osnivanja, zajedno sa kapuera mestreom Pilmaom.

Centar Brazilske kulture se nalazi u zgradi BIGZa, u Bulevaru Vojvode Misića 17, na prvom spratu. Živopisan je i ima prostorije za treninge (kapuera, điju đica), za časove sambe i drugih  plesova, učionice u kojima se održavaju časovi portugalskog. U Centru je mnogo predavača iz Brazila, a razne programe redovno posećuje oko sto ljudi.

“Brazilska kultura je šarenolika i otvorena, jer je Brazil multikulturalna zemlja koja  je prihvatila sve dobre stvari koje su u nju ljudi sa sobom donosili. Mnogo toga u Brazilu je deo svetske kulturne baštine. Ova zemlja je otvorena i ljudima pruža slobodu izražavanja. Kapuera je dobar primer za to, jer u ovoj veštini ne postoje  rasne,verske ili polne diskriminacije, a kapueriste spajaju ljubav prema muzici, pokretu i Brazilu. Brazilci imaju i sjajnu muziku koja je sastavni deo njihovog života. Naš mentalitet je blizak brazilskom, zajednički su nam srdačnost i ljubav prema životu,” kaže Milan Gočmanac.

U novembru ove godine CBK je organizovao Festival brazilske kulture u Beogradu. Zahvaljujući pomoći kompanije Porsche Beograd, Festival je održan u prostoru  Porsche Beograd Ada. Četvorodnevna manifestacija okupila je  preko 300 učesnika, a posetioci su uživali u zanimljivom  programu koji je obuhvatio radionice i prezentacije kapuere i džiju džice, plesne nastupe, kao i predavanja o Brazilu, njegovoj prošlosti, sadašnjosti, običajima.

U januaru će startovati nov početni kurs portugalskog jezika, a tokom čitavog meseca, za sve nove polaznike, treninzi kapuere biće besplatni.

Alen Badju Alen Badju gostuje u Beogradu i Novom Sadu Inkluzija Regionalni pozorišni trening sa konferencijom: Inkluzija manjina ne treba biti Iluzija O čemu govorimo kad govorimo o Evropi Beogradska debata o Evropi: O čemu govorimo kad govorimo o Evropi Daniel Sloss Vodimo vas na nastup stand-up komičara Daniela Slossa