Cover - foto izvor fondosdepantalla.top (levo) i wallpapersafari.com (desno)
KULTURA · film/TV

Filmovi koji su zvanično zabranjeni u Kini vrlo brzo se nađu na crnom tržištu, ali komunistička Državna administracija za radio, film i televiziju ne želi ni da čuje za to i nastavlja po svome. Na godišnjem nivou, u kineskim boskopima prikaže se svega tridesetak holivudskih filmova. Njihov izbor je rigorozan, što je verovatno blaga reč.

Kineske vlasti otišle su toliko daleko da su 2011. godine, pored niza zabrana, izdale i preporuku da se ne prikazuju filmovi o putovanju kroz vreme – istorija je u njima predstavljena na neozbiljan način tako da nisu poželjni.

Dok psiholozi ne reše apsurd kineskog insistiranja na verizmu u naučnoj-fantastici, bacite pogled na listu koja sledi i pogledajte kojih je deset filmova bilo zabranjeno na drugom najvećem filmskom tržištu na svetu.

Deadpool (2016)

Da bi se izbegla stroga cenzura, mnogi američki filmovi posebno se montiraju za kinesko tržište. Sve što bi moglo da zasmeta odstrani se pre nego što se ponudi narodnoj republici. Film Deadpool nije mogao da se povinuje ovom pravilu. Kad bi se iz njega odstranili svi vulgarni komentari i kadrovi, od zapleta ne bi ostalo ništa. Deadpool je tako izvisio na aerodromu i nikada nije stigao do Kine.

To Live (1994)

Višestruko nagrađivani kineski film u svetu, osuđen je u matičnoj zemlji. To Live je istorijska drama koja se kritički osvrnula na politiku komunističke vlade, zbog čega se cenzorima nije dopala. Reditelju Zhangu Yimouu i glavnoj glumici Gong Li bilo je zabranjeno da se bave filmom u Kini dve godine.

Ghostbusters (2016)

Kinezi u bioskopima nisu gledali nijedan od tri filma iz Ghostbusters serijala. Dok su pojedini izvori tvrdili da je prošlogodišnji nastavak odbijen zbog nedostatka većeg interesovanja, ili da čak nije ni predat na razmatranje, komedija je najverovatnije zabranjena zbog toga što duhove prikazuje kao stvarna bića. Promovisanje sujeverja i okultnog nije dozvoljeno u najmnogoljudnijoj zemlji, a u takvom okruženju filmske aveti često ostanu bez glave.

Brokeback Mountain (2005)

U vreme prikazavanja ove drame o gej kaubojima homoseksualnost je uveliko bila sklonjena sa liste devijacija i poremećaja u Kini. Uprkos tome, konzervativni cenzori nisu dozvolili da se tako „osetljiva tema“ nađe u bioskopima ili na televiziji.

The Da Vinci Code (2006)

Posle tri nedelje prikazivanja u kineskim bioskopima, film The Da Vinci Code nestao je sa repertoara. Patriotsko katoličko udruženje negodovalo je zbog prikazivanja trilera, čija je glavna okosnica zataškavanje crkve da je Isus Hrist imao dete, a protesti u provinciji Hebei nosili su rizik da se pretvore u nemire. Peking je ipak odlučio da povuče film tek kad je počeo da obara rekorde na blagajnama.

The Departed (2006)

Reditelj Martin Scorsese nema sreće s kineskim tržištem. Pošto je na listi zabranjenih filmova već imao dramu Kundun, dodao je i triler The Departed. Filmu nije izdata dozvola za distribuciju jer je u jednoj sceni sugrisao da bi Kina kupovinom naprednog hardvera mogla upotrebiti nuklearno oružje protiv Tajvana.

Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life (2003)

„Film ne razume kinesku kulturu. Ne razume sigurnosnu situaciju Kine. U Kini ne mogu postojati tajna udruženja“, rekao je jedan zvaničnik povodom filma Tomb Raider: The Cradle of Life. Tako je zahvaljujući prikazu tajnih udruženja akciona avantura s Angelinom Jolie ostala bez dozvole za prikazivanje.

Crimson Peak (2015)

Prva rečenica filma Crimson Peak glasi: „Duhovi su stvarni, toliko znam“. Ako se tome doda i incestualni odnos brata i sestre, nije teško pronaći razloge zbog kojih je Kina zatvorila vrata pred horor ostvarenjem reditelja Guillerma del Toroa.

Avatar (2009)

Spektakl reditelja Jamesa Camerona dospeo je u kineske bioskope, ali je brzo povučen. Postoji mogućnost da se vladajućoj partiji priča o obespravljenim vanzemaljcima iz Avatara učinila previše sličnom sa državnim oduzimanjem zemljišta i da se javio strah zbog mogućih pobuna. Kako je 3D verzija filma ipak nastavila da se prikazuje (u malom broju bioskopa koji su mogli da podrže ovu tehnologiju), ne bi trebalo zanemariti ni drugu mogućnost: Avatar je brzo pokorio blagajne i njegovim uklanjanjem obezbeđen je prostor za domaće filmove, što nije neuobičajena praksa u Kini.

Who Framed Roger Rabbit (1988)

Filmovi koji kombinuju glumce i animaciju nisu poželjni u Kini, tako da se na crvenoj listi našao i film Who Framed Roger Rabbit. Za razliku od drugih zabrana kojim komunistička partija tvrdi da štiti građane i društveni poredak, ovakvom odlukom kineske vlasti štitile su animaciju. Cenzori su verovali da bi prikazivanje filmova koji kombinuju igrane snimke sa animiranim zavelo animiranu produkciju i nanelo joj štetu.

cover_cover Top 10: Najbolji rok dokumentarci Tom Kruz Tom Kruz u filmu „Beri Sil – Američki original“ My Cousin Rachel Top 5: Najiščekivaniji novi trileri i horori Godfather-1972_cover 15 slavnih citata iz filmova ’70-ih · ·