CES 2014
U VAZDUHU · tech/web

Ovogodišnji Consumer Electronics Show nije doneo spektakularne premijere novih uređaja i gedžeta, ali je pokazao koji su najznačajaniji pravci u kojima će se savremena tehnologija i njena primena razvijati ove i narednih godina.

Nosive tehnologije

Trend započet tokom 2013. godine nastavlja se i ove. Sve će više raznovrsnih implementacija stizati do korisnika. Među već poznatim rešenjima Pebble je predstavio model Steel – pametni sat za one koji vole elegenatniji dizajn.

Među pametnim narukvicama, Jaybird Reign pokazuje šta je naredni korak – automatsko prepoznavanje. Ova narukvica će znati koji tip aktivnost obavljate (hodanje, trčanje, plivanje ili vožnja bicikla), kada i kako spavate, a reći će vam i kada ste i koliko spremni za vežbanje. Naravno, uz integraciju s iPhone i Android telefonima.

A najzanimljivije novotarije stižu od drugih kompanija – Lumo je napravio maleni uređaj Lift. Kači se blizu kragne odeće koju nosite (može biti potpuno skriven) i podseća vas da stojite, hodate ili sedite – uspravno! Kako ovaj uređaj fukcioniše pogledajte u ovom video klipu.

S druge strane, Intel – poznat po procesorima većine naših računara – napravio je maleni kompjuter Edison, a onda ga ugradio u bebeće odelce Mimo, gde uz pomoć raznovrsnih senzora prati stanje mališana i javlja šta se dešava i, na primer, automatski zagreva bočicu mleka kad “oseti” da će se beba probuditi…

Povezani automobili

Pored tehnologije koju ćemo nositi na sebi, sve je bitnija i tehnologija u kojoj ćemo se voziti (ili biti voženi). Praktično svi vodeći proizvođači automobila razmatraju različite načine na koje će svoja vozila učiniti „pametnijim“.

Google već uveliko radi na automobilu kojem nije potreban vozač, ali dok to ne postane upotrebljivo rešenje planira da Android useli ispod brzinomera, a pridružili su mu se General Motors, Honda, Audi, Hyundai… kao i Nvidia čiji bi se čipovi mogli naći u automobilima.

Posebno zanimljivo (i praktično) rešenje predstavio je Audi. Sistem koji pomaže da “uhvatite” zeleni talas pored brzinomera prikazuje udaljenost od semafora, njegovo trenutno stanje kao i brzinu kojom bi trebalo da vozite da biste prošli na zeleno bez zaustavljanja. Da bi sistem funkcionisao, potrebno je obezbediti podatke o semaforima od gradskih uprava (na tome se radi), a dodatnu vrednost ima u kombinaciji sa živim podacima o gužvama u saobraćaju.

U kući…

Ovo je godina 4K videa. Rezolucija čak četiri puta veća od Full HD donosi i veće uživanje u video sadržajima. Barem bi tako trebalo da bude. Zato će stizati sve veći broj kamera koje podržavaju ovu rezoluciju, a televizori će postati sve pristupačniji. Kompanija Vizio, čiji su TV uređaji najprodavaniji u SAD, prva je probila granicu od 1000 dolara (doduše za jedan cent) i time dala domaći zadatak većim imenima.

S druge strane, korejski giganti LG i Samsung prikazali su kako izgleda kad se OLED ekrani koriste za televizore, a specijalna inovacija je dugme za izbor između ravnog i zakrivljenog prikaza.

… i pokretu

Na polju smartfona teško je prikazati nešto spektakularno novo. A i većina će najbitnije inovacije ostaviti za Mobile World Congress krajem februara. Ipak, dva uređaja zavređuju posebnu pažnju. Sony je izašao u susret onima koji žele telefon manjih dimenzija (dijagonala ekrana od 4,3 inča) a ne žele da se odreknu vrhunskih performansi. Xperia Z1 Compact zato ima sve što i veći model, a jedini što je slabije kod nove verzije je baterija (logična posledica manjih dimenzija).

Među tabletima se puno pričalo o Samsungovim modelima od 12,2 inča, ali je na ovom polju i dalje bitnije imati dobar kompaktan model. Lenovo je to uspeo novim ThinkPad 8 modelom – tabletom koji koristi Windows 8.1 platformu i može da se nosi sa Appleovim iPadom Mini Retina. Zahvaljujući podršci za povezivanje USB uređaja, upotrebu eksternog monitora, kao i miša i tastature – ThinkPad 8 je tablet kad je u pokretu, a računar dok je na stolu.

Samsung Samsung ATIV Book 9 Plus – kompaktni prijatelj Google glass Najgedžeti 2013: godina pametnih uređaja HTC One Mini Max Pravi gedžet za ulazak u 2014. godinu LG LG G2 – novi način upravljanja smartfonom · · · ·