CES
U VAZDUHU · tech/web

Sajam potrošačke elektronike u Las Vegasu (CES) doneo je i ove godine najnovije uređaje koje samo možete da poželite u svom domu, na poslu, u kolima ili džepu.

Mi ćemo krenuti od retro momenta. Vinil ploče ponovo su popularne širom sveta, pa je Sony za sve ljubitelje autentičnog pucketavog zvuka predstavio PS-HX500 gramofon. To je prvi uređaj koji može da konvertuje kolekcije ploča u digitalne datoteke sa kvalitetom audio sadržaja visoke rezolucije. Od Sonyja nam stižu i Walkman modeli WS413 i WS414. Omiljenu muziku sada možete poneti svuda i bićete dodatno motivisani za naporno vežbanje, čak i na moru jer su otporni na prašinu i slanu vodu. Novi Walkman uređaji dizajnirani su tako da udobno obavijaju glavu i pouzdano drže slušalice na ušima.

Kada je u pitanju čudo tehnike 21. veka, u Las Vegasu je predstavljen prvi dron koji može da preveze jednog putnika. Remek delo Kompanija Enhang Inc. iz Kine, pod nazivom „Ehang 184″, podseća na mali helikopter, ali ima četiri propelera koji se okreću horizontalno.

Dron radi na električni pogon, puni se za dva sata, nosi težinu do 100 kilograma i na nivou mora leti 23 minuta bez pauze. U kabini je bilo mesta i za klima sistem, svetlo za čitanje, a kada definiše plan leta putnik treba da zada samo dve komande – „poleti“ i „sleti“. Potom dronu može sklopiti propelere i parkirati ga na standardno parking mesto.

HTC je predstavio Vive Pre, drugu generaciju sistema virtuelne realnosti. Dolazi sa novom VR kamerom, donosi impresivno iskustvo koje menja način na koji komuniciramo, zabavljamo se, učimo i obučavamo se. Prednja kamera omogućava vam da uradite više u svom virtuelnom svetu i van njega, tako što fizičke elemente realnog prostora preslikava i infiltrira u virtuelni svet.

Huawei je na CES predstavio najbolji pametni telefon Mate 8 čija baterija od 4000 mAh traje duže od dva dana. Pritom se uz pomoć tehnologije brzog punjenja baterija puni za samo 30 minuta. To je smartfon sa 6-inčnim ekranom visokog kontrasta, a ima i zakrivljeno 2.5D staklo i kućište od aluminijuma koji se koristi u avio-industriji. Unet je i split-screen mode, nova generacija tehnologije očitavanja otiska prsta i tri nivoa sigurnosti za identifikacije otiska.

Samsung je prikazao novu seriju SUHD televizora koji nude kvalitet slike bez premca, sa Quantum dot ekranom. Poseduju prvi zakrivljeni dizajn bez okvira. Uz to, ceo asortiman SUHD TV uređaja za 2016. primenjuje „IoT hub“ tehnologiju, što omogućava da se televizor ponaša kao kontrolna stanica za ceo pametni dom. Novi Smart Hub dizajniran je tako da korisnicima obezbedi jednostavan pristup njihovim omiljenim sadržajima, dok Samsung Smart Control daljinski eliminiše potrebu za većim brojem upravljača.

Svoje viđenje upravljanja celom kućom sa televizora prikazao je i LG. SmartThinQ Hub povezuje smart senzore sa uređajima u kući, ali i poseduje mogućnost prikazivanja podsetnika i sastanaka unesenih u kalendar, kao i emitovanja muzike zahvaljujući ugrađenom zvučniku. Elegantno dizajnirani SmartThinQ Hub poseduje LCD ekran u boji dijagonale 3,5 inča koji se povezuje sa aplikacijom na smart telefonu.

Ekran kao rolna LG predstavio ekran koji se savija u rolnu Zanimljivi gedžeti u 2015. 5 savršenih gedžeta koji su se pojavili u 2015. Kickstarter Najbolje Kickstarter kampanje u 2015. godini ·