cover
PULS GRADA · kulinarka

Za sve vegane, vegetarijance, one netolerantne na laktozu, i poštovaoce zdrave ishrane – predstavljamo četiri vrhunska sladoleda. Uz malo kvalitetnih sastojaka, dobre volje i truda, dobićete četiri ultimativne letnje poslastice.

Sladoled od limuna i maka

Osim što sladoled čini nesvakidašnja kombinacija, i pored toga što je veganski, u sebi ne sadrži puno šećera i ima veoma malo ugljenih hidrata. Tu su još i čia semenke, kako bi sve bilo dodatno zdravije i primamljivije.

Sastojci

700 g kokosovog mleka
140 g meda
77 g isceđenog limuna
50 g kokosovog ulja
50 g čia semenki
35 g semenki maka

Ukoliko volite glatku teksturu sladoleda, semenke maka dodajte na početku, a ukoliko cenite njihovu hrskavost – dodajte ih na kraju. Dakle, prvo u blender ubacite kokosovo mleko i čia semenke, pa pustite da malo odstoje. Onda dodajte sve ostale sastojke i dobro izblendujte. Prespite ovu sladoled-smesu u specijalnu mašinu za pravljenje sladoleda, a ako je nemate i klasična plastična kutija će poslužiti. Na kraju, kutiju ubacite u zamrzivač, i pustite da se sladoled u potpunosti stegne.

Čoko-mint sladoled

Isprobajte ovaj svima omiljeni klasik i u veganskoj varijanti. Njegov kontrast između osvežavajuće mente i hrskave čokolade neće vas izneveriti. Međutim, on u sebi sadrži i jedan poseban sastojak, koji će vas veoma iznenaditi, ali će zato uneti intenzivnu boju i pozamašnu dozu zdravlja.

Sastojci

800 g kokosovog mleka
150 g sitno iseckane gorke crne čokolade
180 g meda ili javorovog sirupa
80 g mladog spanaća
20 g ekstrata mente

U blenderu izmiksujte spanać sa malo vode, a zatim ga prebacite u šerpicu, pa na blagoj vatri pustite da većina vode lagano ispari. Zatim, sve sastojke, osim čokolade, ubacite u blender dok se dobro ne sjedine. Na kraju u smesu umešajte komadiće crne čokolade, pa ako nemate mašinu za pravljenje sladoleda, prebacite u plastičnu kutiju, a zatim zamrznite.

Sladoled od maline sa ružinom vodicom

Maline su čarobno voće koje većina obožava, i koje zagarantovano ulepša svaki vreo dan. U pratnji ružine vodice ovaj sladoled će dobiti poseban šmek, a najbolje od svega je što ne morate puno da čekate kako biste ga poslužili.

Sastojci

450 g smrznutih malina
250 g kokosovog mleka
15 g ružine vodice
3 manje banane

Banane oljuštite, isecite na kolutiće, a zatim zamrznite. Onda prvo izblendujte banane, a zatim odmah dodajte maline, pa dok blender kontinuirano radi, kroz mali otvor na poklopcu sipajte ružinu vodicu, i postepeno kokosovo mleko dok ne dobijete željenu gustinu. Poslužite odmah!

Kafa sladoled sa kardamonom

Ko ne voli kafu? A ko ne voli kardamon, trebalo bi da ga zavoli! U ovom zavodljivom miksu kafe i začina svakako će vam se približti duh Dalekog Istoka. Poslužite ga prijateljima na kraju večere, a voljenoj osobi možete i kao desert za doručak.

Sastojci

300 g kokosovog mleka
90 g instant kafe
60 g sirovog trščanog šećera
7 g kardamona

U šerpicu sipajte kokosovo mleko, instant kafu i šećer, pa mešajte na laganoj vatri dok se sve lepo poveže. Ostavite sa strane da se ohladi, a za to vreme oljuštite kardamon pa ga izdrobite u avanu. Dodajte kardamon u kafenu tečnost, pa prebacite u frižider na najmanje šest sati. Zatim smesu prebacite u mašinu za sladoled ili u plastičnu kutiju koju ćete staviti u zamrzivač na par sati.

peanut-butter-and-chia-pudding Idealni letnji doručak: Osvežavajući čia puding sa voćem photo-1517093157656-b9eccef91cb1 3 recepta za najbolji domaći sladoled Pileća krilca Prvomajsko roštiljanje: Sočna pileća krilca 5aday_feature_LEAD_630x420 Proleće u tanjiru: 3 zdrava i ukusna recepta · · · · · · · ·