DNR logo
PULS GRADA · aktuelno

Četvrti festival muzičkog dokumentarnog filma Dok’n’Ritam održaće se na Dorćol Platzu, u Domu omladine Beograda i Domu kulture Studentski Grad od 13 do 16. juna.

Moto ovogodišnjeg, četvrtog izdanja festivala glasi Mi smo na putu, mi pravimo put. Stihovi Milana Mladenovića precizno opisuju program i atmosferu koju nosi DnR 04 – filmovi na programu tematski su povezani značajem pojma putovanja u životu muzičara i iskustvima koja ona donose. Sa druge strane, pravljenje sopsvenog puta, neodustajanje od pomeranja granica, jeste uvek prisutna ideja, vanvremenska, svakodnevna inspiracija za umetnike.

Festivalsku uvertiru ove godine  činiće  tribina  Borderland Soundtrack, gde će se sa autorkom i gostima razgovarati o istoimenoj dokumentarnoj tv seriji nedavno emitovanoj na RTS. Zvanično otvaranje festivala obeležiće regionalna premijera filma A Dog Called Money. Reč je o dokumentarcu, prikazanom na Berlinalu, koji nam predstavlja PJ Harvey u svetlu trenutka sadašnjeg – saznajemo okolnosti pod kojima je nastao njen novi album inspirisan putovanjem kroz Afganistan, Kosovo i SAD.

Ove godine se za dve nagrade takmiči deset filmova u međunarodnoj konkurenciji, koji će uglavnom biti premijerno prikazani u Srbiji. Gledaćemo filmove o prvom albumu grupe Laibach, Vladi Kreslinu, Marku Rainey-u, putovanju bendova kroz različite egzotične destinacije i njihove doživljaje tokom turneja, multimedijalnim pank i džez umetnicima, Nebesku temu, put poznatih bluzera od Hrvatske do Memfisa.

O nagradama će kao i prethodnih godina, odlučivati publika i tročlani žiri u uobičajenom sastavu – reditelj, muzičar, novinar.

Sekcija Work in Progress predstavlja nam dokumentarne projekte u nastajanju – Rok kamp za devojčice – FEMIX i YU Grupa – priča o bratstvu I jedinstvu Darka Lunglulova.

Apsolutni hit ovogodišnjeg festivala jeste promocija knjige Život sa Idi(j)otima, i gostovanje autora Nenada Marjanovića Dr. Fritza, u okviru programske celine Notabook.

U okviru iste celine biće predstavljene i knjige Našao sam dobar bend, Borisa Hrepića, Pamtite me po pjesmama mojim, Bogice Mijatovića, Trenutak koji čekam, Miroslava Dimića, Muzika & muabeti, Nenada Georgievskog.

Sa gostima iz regiona razgovaraće se o njihovim filmovima i podeliće se iskustva vezana za put kojim ide muzički dokumentarac kao forma, odnosno, koje granice su na planu afirmacije podžanra pomerene zadnjih godina.

Na DnR 04 sviraće se bluz koji dolazi direktno sa iskustvom iz Memfisa, eksplozivni lucidni duo Skijaš i Yeti će otvoriti festival, dok će na zatvaranju prvi javni nastup imati pobednik ovogodišnjeg BUNT ROK Festivala.

 

BeFunky-collage Još jedno priznanje za Saint Ten Hotel BeFunky-collage U robnu kuću IKEA Beograd stiže FÖRNYAD – razigrana kolekcija koja slavi moderan tinejdžerski život kampanja Promena lokacije održavanja festivala KROKODIL DSC_0738.00_01_06_08.Still006 Telekom Srbija poklonio Novosađanima pametnu klupu · · · ·