cover
PULS GRADA · moda

Za razliku od prethodnih revija modne kuće Chanel, koje su očarale svojim inovativnim i raskošnim scenografijama, ovog puta neumorni vizionar Karl Lagerfeld priredio je nešto više intimnu, ali svakako ništa manje spektakularnu reviju. Uglađena sofisticiranost u prvom, i ekstravagantna klasika u drugom delu revije, postavile su visoke modne standarde za ovu godinu. Kao i uvek, spoj starog i novog, vraćanje u istoriju, povezivanje sa relevantnim momentima u umetnosti nije bilo prepušteno slučaju.

Dok su modeli hodali podom sastavljenim od blokova staklenih ogledala, okruženi istim takvim zidovima, kale su štrčale iz vaza, a publika (koju je činilo 120 zvanica) udobno sedela zavaljena u sofe od antilopa krem boje. Ovakva dekoracija zapravo je omaž poznatoj dizajnerki enterijera, Syrie Maugham, koja je tridesetih godina bila omiljena kod bogatih, poznatih i stajliš Parižana. S druge strane, kako Karl navodi, inspiracija za siluete koje preovlađuju u kolekciji bila je bronzana Giacomettijeva skulptura iz 1926. godine – Žena kašika.

U prvom delu revije primećuju se izrazito nežne i pastelne boje, mekane suknje i sakoi od tvida, visok struk naglašen metalik kaiševima, decentni šeširići i srebrne špicaste cipele. Kao poseban detalj izdvaja se biserna narukvica oko gležnja na nozi. Ovo je zapravo nešto konzervativnija verzija Chanela, jasno inspirisana nekadašnjom Prvom damom, Jackie Kennedy. Inače, Natalie Portman, koja je nominovana za Oskara u kategoriji najbolja glavna ženska uloga, tumači upravo lik Jackie, pa nije ni čudo što je Karl anticipirao povratak ovog trenda.

Kad smo već kod filmova i Oskara, drugi deo Chanelove kolekcije čine haljine i mantili, idealni upravo za crveni tepih. Odsečne konstrukcije haljina, bogato perje, decentne šljokice, ukrasi, prelep vez, karneri, til, saten, izražene obrve i zalizana kosa, oda su glumici Delphine Seyrig, poznatoj po ulozi u čuvenom filmu Alaina Resnaisa – Prošle godine u Marijebandu, za koju je kuća Chanel radila kostime.

Pistom su prošetale i trenutno najtraženije devojke sveta mode, Bella Hadid i Kendall Jener. Glavna zvezda ipak je bila Lily-Rose Depp, model i glumica u usponu, zaštitno lice parfema Chanel No.5 i ćerka Johnnia Deppa.

Osim što su ogledala činila da svaki odevni komad ima svoj beskonačni odraz, i što su šljokice, ukrasi i kristalići pratili ovu stilsku liniju, postoji nešto daleko važnije što je Karl želeo da poruči. Refleksija je ovde bila ogledalo za sve, za sve staro i novo, uvek povezano i isprepletano, u sekvenci bez kraja. A ko je od cenjenih 120 zvanica smeo da skrene pogled sa očaravajućih modela, mogao je u trenutku ugledati i sebe.

Chanel visoka moda za proleće/leto 2017.Otvori galeriju
bfw Berlin Fashion Week: Zavladao je ulični stil trend U modi su ove godine cover Venčanje je uvek u modi: 16. Sajam venčanja „Wedding Weekend“ šal LED šal koji sija kao zvezdano nebo · · · · ·