196201_cover
KULTURA · muzika

Ljubitelje rok muzike je 18. maja sačekala tužna vest. Chris Cornell, proslavljeni pevač grupa Soundgarden, Temple Of The Dog i Audioslave, iznenada je preminuo u 52. godini života. Za sada sve informacije ukazuju da se radilo o samoubistvu. Dok žalimo gubitak jednog tako talentovanog pevača, pravo je vreme da se podsetimo 7 pesama po kojima će sigurno ostati zapamćen još dugo godina.

1. Soundgarden Black Hole Sun (1994)

Soundgarden su početkom ’90-ih zajedno sa još nekoliko grupa iz Sijetla (Pearl Jam, Nirvana, Alice in Chains) bili pioniri grandž rok zvuka. Pesma Black Hole Sun je definitivno obeležila ovu eru rok muzike, ona i dalje važi za najveći hit benda.

2. Audioslave Like A Stone (2003)

Audislave je bio projekat Chrisa Cornella i trojice bivših članova grupe Rage Against The MachineLike A Stone je bio drugi singl sa njihovog prvog albuma koji jasno pokazuje emotivnu dubinu vokala ovog sjajnog pevača.

3. Chris Cornell You Know My Name (2006)

Nova era filmova o Jamesu Bondu sa Danielom Craigom u glavnoj ulozi započela je 2006. godine sa filmom Casino Royale. Sirovija i realističnija verzija avantura o britanskom tajnom agentu zahtevala je i adekvatnu muziku. Izbor Chrisa Cornella za pevača pesme na špici se pokazao kao pun pogodak.

4. Temple Of The Dog Hunger Strike (1991)

Istoimeni album benda Temple Of The DogChris Cornell je snimio sa muzičarima koji su kasnije oformili Pearl Jam. Na singlu Hunger Strike on deli vokalne dužnosti sa Eddijem Vedderom, sigurno uz njega i Kurta Cobaina najuticajnijim pevačem grandž roka.

5. Soundgarden Jesus Christ Pose (1991)

Ova pesma je izašla na albumu Badmotorfinger, trećem u karijeri grupe. Ako ste se pitali zašto Chrisa Cornella smatraju jednim od najboljih rok pevača u poslednjih trideset godina, Jesus Christ Pose će vas za samo 6 minuta zauvek uveriti da je tako.

6. Soundgarden Outshined (1991)

Chris je izjavio da je ovo jedna od prvih pesama u kojoj je iskreno napisao o tome kako se oseća. Outshined je i danas omiljena među fanovima grupe.

7. Audioslave Cochise (2002)

Audioslave se publici premijerno predstavio pesmom Cochise, urađenom u stilu Led Zeppelina i drugih hard rok grupa ’70-ih. Dobra hemija između članova benda je bila primetna od samog početka.

Arsenal07 „Arsenal Fest 07″ u Kragujevcu the-cure-6897-1000x500 Friday I’m In Love: 5 stvari koje niste znali o najvećem hitu grupe The Cure BGF i Felc Beogradska filharmonija: Grandiozni koncert na otvorenom Exit_JAMC Na EXIT stižu „The Jesus and Mary Chain“ · ·