Salvador Dali
KULTURA · art

Salvador Dali, takoreći učitelj nadrealizma u slikarstvu i verovatno jedan od najekscentričnijih figura u istoriji umetnosti, da je danas živ, slavio bi 112. rođendan!

Njegovi pionirski zahvati u popularisanju kako umetnika tako i njegove umetnosti, bliskost sa idejama Frojdove psihoanalize i koketiranje sa ludošću i genijalnošću još i danas privlače mnogobrojne ljude što u muzeje, što u ispitivanje njegove ličnosti i njegove zaostavštine.

Spisak Dalijevih neobičnih osobina i delovanja prilično je obiman, ali mi vam predstavljamo zanimljivosti iz njegovog života za koje možda i niste znali…

1. Dali je verovao da je reinkarnacija svog mrtvog brata

Dalijeva majka rodila je prvog sina 1901. godine, i to dete nazvala je Salvador, međutim, kako je on umro nakon 22 meseca, ona je ostala u drugom stanju. Devet meseci nakon smrti prvog deteta, rodio se novi sin, kojem je dato isto ime – Salvador. Dali je sa pet godina svojim roditeljima rekao kako je siguran u to da je on reinkarnacija svog brata.

2. Bio je opsednut novcem

Dali nije spadao u onu grupu umetnika koji su bili siromašni i teško živeli. Bio je poznat po svom veoma raskošnom životu, koje je njegovu umetnost često doticalo, da ne kažemo i sponzorisalo. Neki njegovi radovi, poput srca koje kuca i koje je optočeno rubinima, dokazuje da kada je novac u pitanju skrupule nisu postojale! Dalija je njegov nadrealistički kompanjon Andre Breton nazvao Avida Dollars („željan dolara“).

3. Imao je perveznu opsesiju Hitlerom

Dok je većina nadrealista i kružoka oko njih isticala svoju levičarsku orijentaciju, Dali je zadržao prilično ravnodušan stav prema ovakvom pitanju, a potom se jedno vreme pokazao i kao nacistički simpatizer. U pojedinim svojim radovima pokazao je izuzetnu opsednutost Hitlerom, a ponekad bi javno govorio kako često sanja da je hitler žena.

4. Dali je glumio u nekoliko reklama

Dalijeva umetnost često pokazuje izuzetne dubine ljudske podsvesti, ali to ne znači da je umetnik zazirao od komercijalne kulture. Na protiv, novac se mogao zaraditi na različite načine, a Dali je to izmeđuostalog radio i glumeći u reklamama za – Alka Selzer, Vete Rano i Lanvin čokolade, a čak je dizajnirao i logotip za Chupa Chups.

5. Jednom je sarađivao sa Voltom Diznijem

Dali je bio oduševljeni poklonik popularne kulture što je rezultiralo njegovom saradnjom sa Voltom Diznijem. Istina je da se to nije dogodilo u vreme kada su veliki genijalci bili živi, ali danas film od 6 minuta, po imenu Fantasia ujedinjuje dva velika imena i imaginacije.

cover Izložba slika Dušana Jankovića cover6 Muzeji Srbije – deset dana od deset do deset Volim je ne volim je Galerija Remont: Dve nove izložbe u maju cover1 Izložba „Fragmenti vremena‟ Marije Dragojlović u Muzeju grada Beograda · · · ·