organsonchips-1000x500
U VAZDUHU · tech/web

Ovogodišnji dobitnik nagrade za Dizajn godine Londonskog muzeja Dizajna je novi izum Organs-on-Chips koji bi mogao da dovede do revolucionarnih promena u našim životima. U pitanju je plastični čip koji imitira funkcionisanje ljudskih organa.

Ideja za ovaj izum je došla iz Wyss instituta na Harvardu i on funkcioniše tako što se posmatra kako reaguju ćelije različitih organa kada se uz pomoć čipa kroz mikrofluidne cevi propusti vazduh, krv, hranljive materije ili bakterije.

Smatra se da će Organs-on-Chips biti koristan kod testiranja bezbednosti i učinkovosti različitih medicinskih tretmana, lekova i kozmetičkih proizvoda. Takođe se očekuje prestanak korišćenja životinja u eksperimentima, kao i ubrzanje pronalaženja novih lekova i smanjenje troškova lečenja.

garmin-etrex-20x-etrex-30c-portable-navigation-raqwe.com-03 Garmin eTrex 30x – ručni GPS koji je idealan za snalaženje u „divljini“ Huawei P8 #P8obasjaograd: Huawei u Beogradu premijerno predstavio 4G LTE pametni telefon kindle voyage Kindle Voyage – najbolji e-čitač do sada Roaming Pet najboljih aplikacija za putovanja