Bloggie nagrade
U VAZDUHU · tech/web

Krajem marta su po 14. put dodeljene Bloggie nagrade za blogove raspoređene u skoro 30 kategorija.

Bloggie nagrade su osnovane 2001. godine sa idejom da se promovišu najbolji sa različitih meridijana, koji pišu na različite teme. Broj kategorija varira, u zavisnosti od nominovanih blogova i sugestija glasača, a potencijalni glasači su svi koji pošalju predloge za nagrade i oni u prvom krugu pomažu da se napravi uži izbor blogova. Nakon toga se glasa za pobednike po kategorijama i rezultati se proglašavaju 31. marta. Jedini uslov blog bude nominovan jeste da ima unose objavljene tokom prethodne kalendarske godine, odnosno tokom 2013. za ovogodišnje nagrade. Uz to, nijedan blog ne može u jednoj kategoriji pobediti više od tri puta – ako to ostvari dobija Hall of Fame “etiketu”.

Nauka u žiži

Ove godine, blogovi na neki način povezani s naukom dominiraju. Tako je za blog godine proglašen Watts Up With That? (www.wattsupwiththat.com), koji je pobedio i u kategoriji kolaborativnih blogova, a čiji je sadržaj prvenstveno vezan za globalno zagrevanje i klimatske promene gde se trudi da pobije istraživanja koji za promene isključivo krive ljudske aktivnosti.

I u kategoriji životnog dela pobedio je blog koji se takođe bavi naukom i globalnim zagrevanjem, iz ličnog ugla naučnice Joeanne Nova – JoNova (www.joannenova.com.au), dok je u kategoriji tematskih blogova pobedio Climate Audit (www.climateaudit.org). Blog o naučnom pristupu zdravlju (www.sciencebasedmedicine.org) je najbolji u kategoriji Health & Wellness, a temu klimatskih promena zaokružuje najbolji politički blog The Global Warming Policy Foundation (www.thegwpf.org).

Ipak, najbolji naučni blog u ovogodišnjem izboru nalazi se u kategoriji edukativnih – Science is Beauty (scienceisbeauty.tumblr.com) ima za cilj da nauku približi onima koje inače ne privlači, i to primenom vizuelno lepih prikaza poput satelitskih fotografija delte reke Gang, postera sa citatima poznatih naučnika ili snimka mikroskopskog prikaza bakterije ešerihije koli.

Za nekoliko osmeha

U ostalim kategorijama, na sreću vlada raznolikost, a među brojnim pobednicima probrali smo zanimljivije blogove. U kategoriji vezanoj za roditeljstvo očekivali biste blog sa puno korisnih saveta, ali je pobednik – People I Want to Punch in the Throat (www.peopleiwanttopunchinthethroat.com), prostor na kojem autorka otpušta virtuelni ventil u vezi stvari koje je nerviraju, a to su pretežno drugi roditelji. O svemu piše bez dlake na jeziku, pa je zabavno čitati i njene recenzije poznatih filmova ili knjiga poput 50 nijansi: siva.

Ovaj blog je i ozbiljna konkurencija pobedniku u kategoriji za najbolji humor, gde je pobednu odnela Sally sa blogom Unbrave Girl (www.unbravegirl.com) u kojem na zabavan način priča o stvarima koje je plaše, ali u koje se zaleće “kao muva bez glave”. A među tim stvarima su i supe, štikle, hosteli, putovanja (a proputovala je “pola sveta”)… Nijedan momenat koji posvetite ovom blogu, neće biti bačen.

Mit i slika

U kategoriji najboljih blogova o religiji, pobedio je blog o nordijskoj mitologiji (www.norsemyth.org) u kojem njegov autor Dr. Karl E. H. Seigfried veoma temeljno obrađuje svaku temu. Ako vas je ikada makar malo zainteresovala istorija i kultura severne Evrope, a naročito njena istorija, ovde ćete naći mnogo više interesantnog štiva nego što biste se ikada nadali. Posebno je interesantno da uspeva da poveže savremene momente sa prastarim izvorima.

Za kraj, predlažemo vam da odvojite vreme i za pobednika u kategoriji fotoblogova. Canvas of Light (www.canvas-of-light.com) je blog Daniela Nahabediana u kojem on prvenstveno predstavlja fotografije sa putovanja ili mesta u kojima trenutno živi (trenutno je u Španiji, u Granadi). Pored toga, nesebično deli savete onima koji tek ulaze u svet fotografije, tako da ćete na istom mestu videti njegove prelepe kreacije, saznati nešto interesantno o mnogim mestima i pritom naučiti kako da napravite bolje fotografije.

Samsung Gear 2 Neo Prvim kupcima Samsung Galaxy S5 Vip poklanja pametni sat Gear 2 Neo Telekom Srbija i Mikser Inovativna komunikacija prestigio multipad 4 quantum Prestigio Multipad 4 Quantum 9.7 – tablet koji ispunjava očekivanja Toshiba satellite m50 - 2 Laptop Toshiba Satellite M50D-A-10Z: I za posao i za zabavu