Arhipelag
KULTURA · knjige

Izdavačka kuća „Arhipelag“, u susret desetoj godišnjici od svog osnivanja, pokreće kampanju za promociju čitanja pod radnim naslovom „Čitanje je priča za svaki dan“. Prvi ciklus ove akcije trajaće do Nove godine, a naredni ciklus „Arhipelag“ priprema za proleće 2017. godine.

U fokusu ove akcije našlo se ukupno deset institucija i organizacija iz različitih delova Srbije. To su dve javne biblioteke (Narodna biblioteka Osečina i Biblioteka Braća Nastasijević iz Gornjeg Milanovca) i dve školske biblioteke (Tehnička škola Negotin i Ekonomsko-trgovinska škola Bečej), specijalizovana biblioteka Instituta Čigota sa Zlatibora, ali i institucije kao što su Dom starih Bežanijska kosa i jedna sigurna ženska kuća. Među onima koji su u fokusu ove akcije nalaze se i Volonterski centar Zvezdara, selo Jovac kod Ćuprije, koje je odlučilo da podigne svoju biblioteku, kao i Dom kulture Staro Selo kod Velike Plane, jedan od najaktivnijih seoskih domova kulture u Srbiji.

Arhipelag će izabranim javnim i školskim bibliotekama pokloniti knjige u svom izdanju i knjige koje je prikupio u saradnji sa partnerima i prijateljima akcije, saradnicima i autorima.

Polazeći od uverenja da su knjige naša svakodnevica i da je čitanje priča za svaki dan, Arhipelag je u fokus svoje akcije stavio kako one javne, školske i specijalizovane biblioteke koje su svojim radom pokazale doprinos promociji i razvoju kulture čitanja, tako i one institucije i organizacije koje su, pre svega, usmerene na podršku ugroženim i ranjivim grupama, od volonterskih centara, domova starih i sigurnih ženskih kuća do sve praznijih sela i usamljenijih ljudi u njima. Time smo želeli da pokažemo da je knjiga prirodni deo svih dobronamernih aktivnosti i da uz pomoć dobrih knjiga možemo da osmislimo i sopstvenu svakodnevicu i sopstvenu poziciju u njoj.

U aktivnosti Arhipelagove kampanje za promociju čitanja Čitanje je priča za svaki dan uključio se i značajan broj biblioteka, knjižara i medijskih partnera u Srbiji. Arhipelag je za potrebe ove kampanje odštampao plakate Čitanje je priča za svaki dan koji su na nedavno završenom Sajmu knjiga u Beogradu privukli veliku pažnju čitalaca i medija.

Tokom trajanja kampanje za promociju čitanja Čitanje je priča za svaki dan Arhipelag će u različitim mestima u Srbiji organizovati susrete i razgovore poznatih domaćih pisaca i njihovih čitalaca.


Knjige jesen Jesenji knjiški izbor Pa-kao-pozivnica Promocija knjige „Pa kao“ Vladimira Tabaševića drzavni neprijatelji Teofil Pančić o „Državnim neprijateljima“ Tajne priče Mirjane Novaković Prikaz zbirke „Tajne priče“ Mirjane Novaković · · ·