d566f31b923925d4147d7acd652f8d3f
KULTURA · knjige

I ljubitelji filosofskih i antropoloških izdanja, kao i oni koji izričito odbijaju da bespogovorno stave znak jednakosti između leta i lake i nezahtevne literature, ovog leta imaju povoda za radost – u naše knjižare je stigla ozbiljna i bezmalo četrdeset godina po izvornom objavljivanju i dalje relevantna studija „Istorija siromaštva (Beda i milosrđe u Evropi)” Bronislava Geremeka, glasovitog poljskog istoričara.

U trenutku ponovnih korenitih ekonomskih i širih socijalnih potresa u Evropi, ova vrhunska studija narečenog važnog siromaštva deprimirajući je, ali i nadahnjujući podsetnik na poraznu istinu – vekovima unazad suštinsko nerazumevanje za siromašne predstavlja konstantu u doživljaju sveta i delanju elita i bliskih im krugova.

Geremekova Istorija siromaštva (s poljskog prevela Ljubica Rosić, objavio Karpos) tako nam biva kapitalno izdanje i preko potreban orijentir za podrobnije razumevanje ekonomskih, društvenih pa i verskih aspekata tog neprolaznog fenomena i graničnika. S tačke gledišta onih koji plebejcima kroje sudbinu, svaka sličnost između današnjeg i nekadašnjeg posve je namerna.

orhan pamuk City letnja preporuka #02: Orhan Pamuk „Čudan osećaj u meni“ Goran Marković Tri priče o samoubicama Knjiga priča Gorana Markovića u izdanju Arhipelaga ŠUŠUR SAMO LJUBAV ZA ŠUŠUR!: Delić korčulanskog festivala u KC Grad Autobiografija Biografsko-autobiografska štiva: Čaplin, Depardje, Osim