Veliko-ratno-ostrvo
U VAZDUHU · grad

Beogradska oaza netaknute prirode je Veliko ratno ostrvo. Udaljeno je od centra Beograda samo jedan i po kilometar, i do njega se opušteno dolazi sa Zemunskog keja pontonskim mostom (most se postavlja tokom letnjih meseci). Ako želite da istražite ovu dunavsku adu i obiđete je uz pomoć vodiča, postoje besplatne pešačke ture. Organizuje ih Gradska opština Zemun svakog utorka i petka od 11 časova, vodič je Zoran Mutavdžić, savetnik na poslovima zaštite životne sredine.

Mutavdžić navodi da je reč o prijatnim dvočasovnim šetnjama po rubnom delu ostrva. Organizuju se svakog leta tokom jula i avgusta i pružaju zainteresovanima mogućnost da sagledaju lepotu ovog ostrva, i njegov ekološki značaj. Ratno ostrvo je zaštićeno prirodno dobro, nalazi se na ušću Save u Dunav, površine je 211,38 hektara.

Učesnici šetnje mogu da saznaju nešto više o istorijatu ostrva, režimu zaštite prirode, biljnom i životinjskom svetu, i brojnoj i raznovrsnoj populaciji ptica – posebno o orlu belorepanu i autohtonim i invazivnim biljnim vrstama. S Ratnog ostrva pruža se jedinstven i prelep pogled na stari Beograd s jedne, i jezgro Zemuna s druge strane, a rubna staza kojom se obilazi celo ostrvo duga je 3,2 kilometra (postoji i kraća staza po sredini ostrva, opcija za one s manje kondicije).

Šetnja, navodi njen vodič, počinje na izlasku s pontonskog mosta – okupljanje je na plaži Lido. Savet je da ponesete flašicu s vodom, imate adekvatnu obuću i odeću.

Kosancic-2-660x440 City letnja preporuka #13: „Leto u Skadarliji“ i „Leto na Kosančiću“ belgrade boat rides City letnja preporuka #2: Provedite vreme na Savi Beograd brodom Picture1 „Bokante“ zatvara drugu sezonu Musicology Barcaffè Sessions Štrand summer fest Štrand Summer Fest · · · ·