Renata Poljak, Još jedan odlazak (2018)
KULTURA · art

Izložba „Još jedan odlazak“ hrvatske umetnice Renate Poljak može se pogledati do 20. avgusta u Salonu MSU, u Pariskoj ulici. Čine je dva zanimljiva video rada koja spajaju vremenski udaljene događaje, i preispituju fenomene današnjice.
Premijerno je predstavljen video rad iz 2018. „Još jedan odlazak“ (Yet Another Departure), kao i rad „Partenza“ iz 2016. godine. Oba rada se, formalno i simbolički, bave pojmom ostrva.

Video Partenza (na italijanskom: odlazak) i Još jedan odlazak snimljeni su na dva ostrva u Jadranskom moru. Partenza je snimljena na ostrvu Brač, a Još jedan odlazak na Brionima, gde se nalazila zvanična letnja rezidencija maršala Tita od 1947. do 1980. godine. U oba videa pojavljuje se ista glumica koja filmove spaja simbolički ali ne i narativno – ona je tu da akcentuje glavnog protagonistu, a to je more koje ima više slojeva značenja.

DCIM102MEDIADJI_0022.JPG Na Maldivima se otvara prva svetska umetnička galerija pod vodom image Izložba koja menja pogled na modnu industriju bttf15 Najbolji filmski posteri svih vremena gradovi kolaz naslovna Ovakve razglednice svi žele da dobiju ·