Bioskop pod zvezdama
KULTURA · film/TV

Prijatna bašta kulturnog centra Grad u Savamali ovog leta može biti vaša kulturna oaza. Tokom avgusta ovde se, u saradnji s Insitutom Servantes, realizuje Bioskop pod zvezdama – letnja filmska revija španskih filmova novijeg datuma. Odabrana su zanimljiva ostvarenja raznih žanrova. Svi filmovi imaju titll na srpskom jeziku, projekcije počinju u 20 časova, ulaz je slobodan.

Mlada (La Novia), film iz 2015. godine koji je na programu 12. avgusta, savremena je adaptacija Lorkine drame Krvava svadba. Dramatičnu priču o ljubavnom trouglu koji čine tri najbolja prijatelja iz detinjstva, a koja se dešava uoči svadbe dvojice od njih, režirala je Paola Ortiz.

Film Šta je potrebno da budeš normalna osoba (Requisitos para ser una persona normal), rediteljke Leticije Dolere, iz 2015. godine, prikazuje se 19. avgusta. U ovoj komediji tridesetogodišnjakinja, kojoj sve ide nizbrdo, odlučuje da promeni život iz korena, i da se unormali. Film je nagrađen s tri Goja nagrade 2016. godine: za najboljeg mladog reditelja, za najboljeg novog glumca i za najbolju montažu.

Padaće kiša (También la lluvia) iz 2010, sa Gael Garsija Bernalom i Luisom Tosarom, priča je o filmskom reditelju koji sa svojom ekipom odlazi u Boliviju da snimi film, i doživljava nenadano, teško i tamno iskustvo u susretu s lokalnim stanovništvom. Film se prikazuje 23. avgusta.

Ljubavna drama 10.000 km iz 2014. reditelja Karlosa Markesa priča je o paru koji se suočava s izazovom održavanja veze na daljinu. Ova drama s primesama romantične komedije odvija se na relaciji Barselona–Los Anđeles. Film se prikazuje 26. avgusta.

Drugog septembra mini-ciklus španskog filma završava se projekcijom filma Los exiliados románticos (Na tragu ljubavi). Film demistifikuje krizu srednjih godina skicirajući tri prijatelja u svojim tridesetim koji, tragajući za atmosferom i ljubavima mladosti, putuju u Pariz. Ovu dramu s primesama komedije i roud muvija režirao je Honas Trueba.

MI VI naslovna „Nemoguća misija: Razilaženje“ – Da li je Tomu Kruzu vreme za penziju? the-spy-who-dumped-me-movie-stills- City letnja preporuka #16: Film „Špijun koji me je šutnuo“ deadwood-revival-movie „Deadwood“ dobija film kao završetak Naslovna fotografija - Stiven Spilberg (foto Art Streiber) 10 reditelja čiji su filmovi zaradili najviše novca u istoriji kinematografije · · · ·