01_196_cover
PULS GRADA · destinacija

Želite mir i u jeku turističke sezone? Evo naših predloga…

Tekst: Oleg Bulatović

Plaža Jaz

Ukoliko želite istinski crnogorski odmor i gostoprimstvo, poslušajte savete lokalnog stanovništva i izaberite kupanje na levom kraju ove plaže (kad se gleda prema moru), koju danas zovu jednostavno Jaz 2, a koji je od najvećeg dela ove popularne plaže fizički odvojen stenom koja se zarila u pesak s okolnih brda. Voda je ovde bistra i izuzetno čista. U ovom parčetu raja sve što vam je potrebno da ponesete jesu peškir i dobra knjiga. Ako ste ljubitelj sitnog peska, ceo Jaz će vas neodoljivo podsetiti na atmosferu s ulcinjske Velike plaže.

Ukoliko ste raspoloženi za malo više pešačenja, onda pođite dalje od levog dela plaže Jaz i nakon samo nekoliko minuta pešačenja, prelazeći preko stena stići ćete do manje poznatog kupališta koje je, zahvaljujući plažnom baru koji ovde postoji već dvadesetak godina, poznat pod imenom Malaji. U ovoj uvali, u kojoj se i danas nalazi plažni bar, vlada mirna i opuštajuća atmosfera čak i tokom glavne turističke sezone. U ambijentu netaknute prirode možete uživati zavaljeni u mreže za ljuljanje uz laganu rege muziku i odlične signature koktele.

Plaža Balun

Plaža Balun, u srcu ambijentalne celine Rijeke Reževića, nedaleko od Petrovca, okružena bujnom vegetacijom, pruža celodnevni užitak, posebno za ljubitelje prave budvanske atmosfere. Mala kamena plaža, na kojoj nikad nije velika gužva, s najlepšim zalaskom sunca u budvanskom basenu i galerijom poznatog crnogorskog umetnika Sava Pavlovića ispuniće sva vaša očekivanja.

Savo sa sinom Đurom, koji je i DJ i lokalni kuvar, pobrinuće se da ovde probate lokalne specijalitete od ribe koje nigde na primorju nećete imati priliku da vidite. Povrće koje se nudi u restoranu bere se iz džardina koji se nalaze pored njega, pa ćete imati i jedinstvenu priliku da probate sveže i organski uzgajano povrće.

Naša preporuka za ručak je crni rižoto, jer ga kuvar Đuro priprema po tajnom receptu, pa tako ništa slično nećete pojesti negde drugde. Druga preporuka je pečena hobotnica koju porodica Pavlović, kao ustalom i ribu, lovi svakodnevno.

Laguna Beach

Laguna Beach, ranije poznata kao Tanga beach, danas je jedno od najekskluzivnijih mesta cele budvanske rivijere, a ipak malo ili nedovoljno poznato. Veštačka plaža, uklesana u stenama između Bečićke i Slovenske plaže, nalazi se u divnoj uvalici, skrivena u bujnom rastinju i žbunju poluostrva Zavala. Međutim, malo je poznato da, ako imate svoj brodić, ovde možete stići relativno brzo iz budvanske marine, a ako ste dobar plivač za petnaestak minuta sa Slovenske plaže.

Jedan deo plaže potpuno je otvoren za sve posetioce, a mali kafić u prelepom ambijentu priprema neverovatne koktele od kojih je najčuveniji novi koktel Lima, zahvaljujući nedavnoj poseti čuvene manekenke Adriane Lime koja je svoj odmor s porodicom u Crnoj Gori provela upravo u jednoj od vila u zaleđu ove plaže.

Izuzetan pogled na Stari grad Budvu i totalna osama su dovoljni razlozi da jedan ceo dan odmora provedete ovde.

Perčin – Kraljičina plaža

Perčin je ime za plažu koji koriste još samo meštani okolnih naselja, daleko je poznatija kao Kraljičina plaža. Ime je dobila početkom dvadesetog veka jer je bila omiljeno kupalište crnogorske kraljice Milene. Nalazi se između Čanja i Sutomora, i do nje se, ukoliko nemate svoju barku, može doći turističkim brodićima, a pristup je moguć samo s mora, budući da se iznad nje uzdižu nepristupačne litice, pristup pešacima i automobilima nije moguć.

Dovoljno je udaljena od svih naselja, pa je voda kristalno bistra. Prekrivena je predivnim peskom žuto-oker boje. Na plaži postoji i restoran koji omogućava prijatan celodnevni boravak svim posetiocima i u kome služe isključivo divlju ribu koju vlasnici ulove tog dana.

Plaža Dolcinium

Ulcinj je jedno od najzanimljivijih i najšarmantnijih mesta na istočnoj obali Jadranskog mora i pravi mozaik civilizacija koje su se vekovima sudarale na ovim prostorima. Stari grad je jedinstvena tvrđava posebne lepote čije se zidine uzdižu direktno iz mora. Priroda je bila izuzetno darežljiva prema Ulcinju, a najnesvakidašnjiji deo je Velika plaža.

Na Velikoj plaži, dugoj 12 kilometara, postoji veliki broj plažnih barova između kojih se izdvaja Kite Surf klub Dolcinium, prvi crnogorski kajt klub koji je osnovan 2008. godine. Osim nezaboravnog kajtsurfinga, klub svojim gostima nudi izuzetan užitak na baldahinima gde se mogu odmarati ispijajući omiljene letnje koktele uz zvuke lounge, deep, house, funky i latino muzike koja dolazi iz bara na obodu plaže u kome se tokom letnje sezone svakodnevno organizuju žurke.

Njujork Tajms je 13. januara 2010. godine opisao Veliku plažu kao jednu od 30 destinacija u svetu koju kajtsurferi obavezno treba da posete.

liepaja_cover City letnja preporuka #41: Putnička škola Kluba putnika Trnovačko jezero OFF ROAD AVANTURA: Trnovačko jezero Vrshac_cover City letnja preporuka #31: Trippin Srbija Most na Đurđevića Tari OFF ROAD AVANTURA: Most na Đurđevića Tari · · · · ·