kozara
KULTURA · art

Spomenici NOB-a su na internetu poznatiji pod terminom spomeniks. Njihova autentičnost i prepoznatljivost raste do te mere da je sve više ne samo domaćih, već i stranih brendova i manifestacija koje koriste njihovu estetiku kao znak prepoznavanja.

Kada Betonski cvet Jasenovca počne da reklamira sunčane naočare, zapitamo se šta to nismo dobro ukačili? Upravo to da su ovi spomenici toliko snažni u svom izrazu i da su fantastična umetnička dostignuća velikih kulturnih i istorijskih vrednosti, te kao takvi predstavljaju obavezne letnje destinacije čija će nas priroda oduševiti, kontekst potresti a umetnost očarati.

Upoznajmo ta umetnička ostvarenja koja ne ostavljaju svet ravnodušnim: rad Dušana Džamonje na Kozari i u Podgariću, Bogdana Bogdanovića u Nišu ili Kruševcu, Vojina Bakića na Petrovoj gori i još mnogi drugi širom regiona izgovor su da se krene na put.

Starbucks čaše Starbucks: Humoristične ilustracije na čašama 20180620_143646 Nova postavka Galerije Rima Letnja škola-cover City letnja preporuka #42: Letnja škola savremene estetike i teorije umetnosti collage Ulična umetnost koja će vam odmah popraviti raspoloženje