naslovna
KULTURA · strip

Nakon prošlogodišnjeg kapitalnog izdanja „Dilan Dog: Majke i očevi“, o kome sam već pisao za City Magazine i kojim je proslavljena tridesetogodišnjica izlaženja ovog dugovečnog serijala u Srbiji, Veseli četvrtak je objavio još jednu slavljeničku knjigu. U pitanju je „Dilan Dog: Dnevnik“, luksuzno izdanje u kome je, na preko 200 stranica dokumentovan tri decenije dug istorijat ovog stripovskog fenomena.

Koncept je jednostavan – svaku od 30 godina predstavlja po jedan „dnevnički zapis“ nekog od ključnih autora koji su obeležili serijal. Čast da otvori knjigu pripala je, naravno, Dilanovom „ocu“, velikom Ticijanu Sklaviju. Maestro Sklavi piše iz perspektive 1986. godine kada je u Italiji izašao prvi broj Dilana Doga (Zora živih mrtvaca) i kada je, zbog slabe prodaje, budućnost serijala bila neizvesna…

Nakon Sklavijeve, ređaju se ispovesti drugih važnih autora, crtača i scenarista, koji se osvrću na po jednu za njih važnu epizodu iz konkretne godine. Tu su Korado Roi (Duh Ane Never, 1987), Luiđi Pikato (Kaljostro!, 1988), Klaudio Kjaveroti (Mrak, 1989), Anđelo Stano (Priča ni o kome, 1990), Đampjero Kazertano (Kuća izgubljenih ljudi, 1991)… I tako dalje, zaključno sa 1998. godinom koja se smatra za kraj prvog, zlatnog perioda Dilana Doga tokom koga je Sklavi (kasnije uz pomoć Maura Markezelija) bio glavna pokretačka snaga serijala.

Prvi deo se završava premijernim stripom na 24 stranice, koji su nacrtali Montanari i Grasini, a napisali Nuči i Fridl. Naslov je prigodan (Broj 30), a radnja fantazmagorična i hororična, sa armijom zombija u vojničkim šinjelima koji su za petama Dilanu i ljudima iz njegove prošlosti.

Drugi deo knjige obuhvata uspomene sledeće generacije autora, muškaraca i žena koji su odrasli čitajući Dilanove avanture i koji su sada dobili priliku da ostave svoj pečat. Među njima su Paola Barbato, Điđi Simeoni i drugi, uključujući i Roberta Rekionija koji je jedini dobio tu čast da napiše dva teksta za knjigu – kao scenarista (Mater Morbi, 2009) i kao aktuelni urednik serijala (2016).

Kako to obično biva u knjigama ovakvog koncepta, atraktivnost tekstova varira, ali svaki od njih, u većoj ili manjoj meri, pruža vernim ljubiteljima istraživača noćnih mora uvid u događanja „iza scene“, akcentujući proces rada na serijalu, sa svim specifičnostima, zamkama i izazovima. To je poslastica koju do sada nismo imali prilike da okusimo, i to ovaj Dnevnik čini istinski posebnim…

Tu su i dodaci… Čitaoci Dnevnika će biti u prilici da pogledaju prvobitnu studiju lika Dilana Doga koji je nacrtao Klaudio Vila; Pikatove, Soldove i Kosuove probne table; Čelonijeve, Čestarove i Pikatove crteže u olovci;  probna kolorisanja Bruna Brindizija za Dok nas smrt ne rastavi… Tu je i prva verzija sinopsisa koji je napisao Mauro Markezeli i koji će kasnije postati Dugi pozdrav, jedna od najlepših i najcenjenijih epizoda Dilana Doga. Tu su i dva pisma koja je Sklavi napisao svojim crtačima i koji bacaju svetlo na te konkretne epizode (Poslednji pun mesec i Džonijevo srce), ali i na dirljivo prisan odnos scenariste i crtača i tako dalje i tako dalje… Nije se štedelo. Knjiga se završava kratkim biografijama autora koji su zastupljeni u ovoj knjizi, od Fabricija Akatina do Klaudija Vile, impresivan niz od gotovo pedeset imena onih najznačajnijih.

Izlazak Dnevnika poklapa se sa proslavom tridesetogodišnjice izlaska prvog broja Dilana Doga, ali i Rekionijevim uredničkim pokušajima da serijalu vrati stari sjaj. U završnom dnevničkom unosu u knjizi, Rekioni piše: „Najbolji način da ostanemo verni nekom nasleđu jeste da mu ne budemo verni.“ Ima istine u tim rečima. U izdanju Veselog četvrtka je objavljeno već 13 epizoda nastalih za vreme Rekionijevog uredništva. O dve sam već pisao, (Duboki svemir i Nikada više, inspektore Blok, a u okviru pregleda najboljih epizoda u 2017. godini), a o ostalima ćete uskoro moći da čitate na vašem omiljenom popkulturnom portalu. Do tada… uživajte u novim i starim Dilanovim epizodama i listajte „njegov“ Dnevnik.

reality-anxiety-comics-jacob-andrews-2-5af16d1def63a__700 Kako anksioznost menja doživljaj stvarnosti collage Satirične ilustracije koje najbolje prikazuju život frilens umetnika collage Uopšte nije lako biti dama tokom zime collage 10 tipova ljudi koje ćete sresti na svakom radnom mestu · · · ·