naslovna
KULTURA · knjige

Mina D. Todorović je do sada bila poznata po svojoj trilogiji „Virovi“, romanima epske fantastike koje su strastveno zavoleli čitaoci svih generacija. Od ovog Sajma knjiga, Todorovićeva pažnju poklonika pisane reči privlači i svojim novim romanom o odrastanju.

Piše: Đorđe Bajić

Jaje, mleko, voda… pobednički je roman Čitalačkog maratona, konkursa za neobjavljeni roman za mlade čitaoce u organizaciji Izdavačke kuće Klet. Na ovogodišnji konkurs stiglo je preko 400 rukopisa, a roman Mine D. Todorović osvojio je „duplu krunu“ – proglašen je najboljim od strane stučnog žirija, ali i od strane glavnog žirija, sastavljenog od 157 nastavnika srpskog jezika i književnosti.

Jaje, mleko, voda… je, baš kao i trilogija Virovi, pisan sa prevashodnom namerom da bude svrstan u dečju/omladinsku književnost, ali se radnja odigrava u realnom svetu, nema magije, zmajeva i paralelnih svetova. Doduše, poklonici Vira svetova, Gamiža i Magme će u liku devojčice Dare, siguran sam, prepoznati obrise male veštice Mikuš, jednog od najživopisnijih likova u trilogiji. Pažljivi čitaoci će moći da povuku još neke paralele, ali one suštinski i nisu toliko važne pošto je Jaje, mleko, voda… roman koji predstavlja zaokruženu celinu i ne zahteva predznanje.

Pripovedač je Novak, petnaestogodišnjak čija je porodica razorena razvodom. Majka Olja je nakon kraha braka postala ogorčena alkoholičarka, a otac David je nepopravljivi švaler i egocentrik. Tada u Novakov život (po drugi put) ulazi Dara, devojčica koja je čitav život provela na planini. Njena čistota, dobrota i ljubav prema svim živim bićima (uključujući i životinje) počinju da menjaju Novaka, ali njihovo prijateljstvo će biti izloženo raznim iskušenjima

Ono što je posebno dragoceno u prozi Mine D. Todorović jeste što ne zatvara oči pred problemima koji nas okružuju. Živimo u surovom i nepravednom svetu i toga su, nažalost, svesni i najmlađi. Mnogo je nepravde i patnje, a deca ih neretko nisu pošteđena. Znam da ta spoznaja uznemirava, ali guranje glave u pesak neće pomoći… Naprotiv. Treba ukazati na ono što ne valja, a ne skrenuti pogled. U Jajetu se pokreću neke od tema koje obično nisu dobrodošle u romanima namenjenim mlađem uzrastu. Pored alkoholizma i zapostavljenosti od strane roditelja, tu su i vršnjačko nasilje (verbalno i fizičko), ljudska ograničenost/glupost u raznim vidovima ispoljavanja, kao i, što će neke puritance verovatno najviše razgneviti, deo romana u kome Oljin novi dečko napada Novaka s namerom da ga siluje. Priznajem, pipave su to teme, ali aktuelne i sveprisutne. Deo su sveta u kome živimo, hteli neki od nas da to priznaju ili ne. Ono što je ovde najvažnije jeste da ih Mina D. Todorović obrađuje sa taktom i umećem.

Jaje, mleko, voda… je veoma emotivan roman, proza koja ne skreće pogled od gorućih problema, ali je istovremeno poput melema… Kao što je Dara promenila živote Novaka i drugih likova, tako i ovaj roman oplemenjuje živote onih koji su ga pročitali… bez obzira koliko godina imaju. Ovo je jedno od onih retkih dela u kojima podjednako mogu da uživaju deca i odrasli – roman za celu porodicu. Mina D. Todorović ne vređa inteligenciju svojih čitalaca, bili oni maloletni ili punoletni, ne uljuljkuje ih u uverenje da treba samo sačekati, da će sve samo od sebe doći na svoje mesto. Za sve što želimo u životu moramo se izboriti, a najvažnija poruka ovog romana jeste da oružje u toj borbi treba da budu dobrota, ljubav i taktičnost. Ali i dozirana sila… kada se drugačije ne može.

Veoma je važno što u Jajetu nema pokušaja da se situacija prikaže jednostavnijom nego što bi u stvarnosti i bila. Kao i u životu, nema lakih spoznaja i instant rešenja. Odrastanje (fizičko i mentalno) je proces. Dug i često bolan. Ali, sve je lakše kada je uz tebe pravi prijatelj… Ili barem dobra knjiga.


collage Ovakve obeleživače stranica još niste videli Jedna kniga jedan grad „Elena Ferante – naša genijalna prijateljica” u Pančevu books-1617327_1280 Odrastanje s puno knjiga pozitivno utiče na… Knjige i filmovi Knjige koje vam neće spojlovati filmovi (ALI mi hoćemo) · · · · ·