naslovna
KULTURA · knjige

Novi roman hrvatske spisateljice Ive Kolege, „Seme mraka“, svoju svetsku premijeru doživeo je na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, i to u izdanju Lagune. Ovo ne treba da čudi, imajući u vidu da je već dugi niz godina primetno da ova beogradska izdavačka kuća nastoji da oživi i ojača domaću i regionalnu žanrovsku književnu scenu, te je u tom kontekstu sasvim logično što se „Seme mraka“ našlo u njenoj ponudi. Iva Kolega je, naime, napisala čitak roman koji svojom komunikativnišću pretenduje na bestseler status, a istovremeno poseduje istinske književne kvalitete i, što je bonus, dozu angažovanosti. To je dobra kombinacija i prava razmera uzbuđenja i kvaliteta.

Piše: Đorđe Bajić

Poređenje Semena mraka sa delima Pole Hokins i Džilijan Flin se nameće kao neizbežno i već je uočeno od strane kritike i čitalaca. Uostalom, svoje uzore nije krila ni Iva Kolega, koja je u intervjuu za City Magazine otvoreno progovorila o svojim inspiracijama. Kolegina proza se tako svakako može dovesti u vezu sa anglosaksonskim spisateljicama koje su se proslavile trilerima u kojima priču obično nose ženski likovi sa ozbiljnim problemima. Junakinje ovih romana su alkoholičarke, žrtve nasilja, žene sa traumama iz prošlosti, sociopate… Slična njima je i Iris, glavni pripovedač u Semenu mraka, domaćica koja predugo zatvara oči pred užasima koji je okružuju, a sve u želji da sačuva iluziju savršene porodice.

Četrdesetogodišnja Iris je domaćica i majka troje dece koja na prvi pogled sasvim „ušuškano“ živi u neimenovanom gradu. Ali, njena porodična idila je laž. Muž Saša je egocentričan i nasilan poslovni čovek koji već godinama vara ženu i izlaže je neprijatnostima i nasilju. Irisina starija ćerka Dijana napustila je zemlju i prekinula je kontakte s porodicom, dok je mlađa Julija srednjoškolka u stalnom sukobu sa svetom i samom sobom. Desetogodišnji Luka je majčin mezimac, ali Iris zna da će za koju godinu doći dan kada će joj i on okrenuti leđa. Nakon što u gradu u kome živi počnu da se dešavaju brutalna silovanja, Iris počinje da sumnja u svog muža, ali nema dovoljno hrabrosti i snage da po tom pitanju nešto učini…

Seme mraka nije tek jedan u nizu klonova Devojke iz voza i sličnih romana, već delo koje poseže za žanrovskom matricom, modifikuje je i progovara o temama koje mnogi pisci izbegavaju i koje se još uvek doživljavaju kao tabu. Iva Kolega ne zadovoljava se ponavljanjem postojećih obrazaca. Iako je najavljen sintagmom „psihološki triler“, roman Seme mraka je više studija likova nego tipični whodunit. Misterija postoji, s tim da to nije vrsta misterije karakteristična za žanr. Na početku se ne dešava ubistvo ili nestanak, postavka je na prvi pogled suptilnija, manje ubojita. Ali kako se knjiga bliži završnici i maske počinju da spadaju, čitalac polako postaje svestan svog intenziteta užasa u kom žive junaci ovog romana. Preokret na kraju nekim verziranijim ili pažljivijim čitaocima možda i neće biti toliko neočekivan, ali to ne umanjuje njegovu snagu.

Zaintrigirani? I treba da budete. Književno veče sa Ivom Kolegom i razgovor o njenom novom romanu planiran je za ponedeljak, 17. decembra, u Delfi kafeu (Kralja Milana 48), a s početkom u 18 časova. Pored autorke, na promociji će govoriti pisci Marko Popović i Dule Nedeljković, kao i urednica izdanja Janja Stjepanović. Vidimo se!

vanja_00_105 Promocija knjige „Jebe mi se“ Vanje Nikolić naslovna Najbolja dela Gistava Flobera billgates Bill Gates otkriva 5 omiljenih knjiga iz 2018. MOJA GENIJALNA PRIJATELJICA serija 2018 pic02 Fenomen Elene Ferante: Ako jedne zimske noći neki putnik… · · · ·