Litice Moher u dodiru sa morem
PULS GRADA · destinacija

Neverovatne masivne litice izviru iz vode duž zapadne obale Irske dostigle su preko 700 metra visine u svojim najvišim tačkama. Ovaj deo se naziva i Moher hridi i proteže se na preko 8 kilometara. Najveći deo ove irske prirodne lepotice sastoji se od Namurian peščare, ostataka škriljaca i drugih vrsta kamenja, peska i nekadašnjeg živog sveta.

Nastale su pre 300 miliona godina tokom perioda slaganja uglja i od svog nastanka pa sve do danas Moher litice su izvor raznih lokalnih bajki i mitologije. U prvom veku pre Hrista napravljeno je utvrđenje koje je podignuto na rtu Hags Head i koje je tamo ostalo sve do početka 19. veka, o čemu svedoči i preostala kula, deo nekadašnjeg velikog kompleksa.

Litice Moher u dodiru sa moremOtvori galeriju

Ogromne litice bez izuzetka privlače milione posetilaca svake godine, ali hridi Moher zahvaljujući tornjevima koji su ostali očuvani imaju posetu kakva je u ovim krajevima bez obzira na godišnje doba nepoznata. Cornelius O’Brien potomak vrhovnog kralja Irske podigao je 1835. toranj, kada je pokušao da pomiri lokalnu zajednicu i oživi je turizmom. Toranj je služio kao vidikovac turistima koji posećuju litice, a danas je čitav ovaj kraj obojen istorijom, legendom i narodnim predanjima.

Seksi komšiluk 10 „najseksi“ kvartova na svetu Obilazak sveta na četiri točka Gunther Holtorf – čovek koji je automobilom putovao 23 godina Gradovi koji podržavaju biciklizam Najbolji gradovi za bicikliste Cenkanje po svetskim metropolama Cenkanje u svetskim metropolama · · ·