CM Klackalica 18
U VAZDUHU · city klackalica

Eto, CM Klackalica dođe i do punoletstva, te će možda naredna izdanja doneti više mudrosti i promućurnosti, a možda i ponešto blagosti. Dok se to ne desi, ostaju nam osvedočeno efektne čvrge i suprostavljeni im aplauzi. Stoga i ovog puta nastavljamo po upravo toj i takvoj mustri…

Čvrge:

Uz opasnost da vam, ponavljajući pokude na račun istog i/ili sličnog, ostavimo utisak žrtava demencije, moraćemo nanovo da izreknemo bezrezervni prekor na račun većine glavnotokovskih medija koji su i slučaju masakra u selu Žitište nastupili sa poznatom dozom mazohizstičkog detaljizma i potpunog odsustva inteligencije, saosećanja i takta.

Nova ili novo-stara Vlada Srbije, uprkos lagodnoj većini vladajućih, već se mesecima porađa, a kako javljaju „bliski izvori“ kamen spoticanja na putu premijerove učinkovitosti, hitrosti i radinosti predstavljaju resori kulture, zdravstva i prosvete, što opet dokazuje da ministarski tron ne mora nužno da bude miraz, katkad je i reč o vrućem krompiru…

Negde na fonu najnovije epizode o pravičnom gnevu spram zuluma beogradske komunalne policije stigla je i crtica o komunalcima koji ispituju slučaj i kaznu omladincima koji su se drznuli da sviraju klasičnu muziku na štrafti duž Knez Mihailove ulice. Eto dokaza da se neki ipak i dalje drže zakona kao pijan plota, a još nas je onaj tamo davni predsednik veeeelike domovine učio da to nije najpametnije. Stoga, omladino, forsirajte vi tu vašu klasiku u četiri zida, kako uostalom i dolikuje.

I ovo leto je prestonici donelo hrpu novih a starih dokaza o bezidejnosti kulturne i pop-kulturne ponude. Tek tu i tamo nešto zaiskri, a posebno tako biva kada se posmatra sa tačke gledišta onih koji traže nešto više od kupanja u reci, kako je primetio neko i vickast i domišljat, u koju se olakšava pola Evrope.

Aplauzi:

Pod krovom ovog kutka neretko smo (naravno, uvek po zasluzi) prozivali RTS, taj klimavi javni servis „evropske Srbije“, a evo možda je kucnuo čas i za pohvale. Naime, RTS je ovih dana objavio da snima dve nove igrane serije (sitkom inspirisan delima Branislava Nušića Ubice moga oca, kriminalističku seriju, u režiji Predraga Gage Antonijevića, reditelja filmova O pokojniku sve najlepše, Mala i Spasitelj), a kraj godine i sam početak emitovanja pokazaće da li će kvantitet napokon izroditi i osetan kvalitet.

Mudrost predaka nas uči da se darovima u zube ne gleda, stoga svaki je protest, svako gibanje u neuslovima dobrodošlo, a to onda mora da važi i za pokret Ne davimo Beograd. Stoga, pozdravljamo pojavu zbirke književnih radova manje-više na temu protesta pod nazivom Čiji grad?! Književni protest (u izdanju pokreta Ne davimo Beograd i kuće Kontrast izdavaštvo), među čijim koricama su se, gle čuda, našli zbilja raznorodni (Milena Marković, Pištalo, Valjarević, Arsenijević, Danilov, Tešin…).

Na planu preporuka za čitanje u striktnijem literarnom smislu skrećemo vam pažnju na prozu Priča. Ljubav Borivoja Gerzića (objavila kuća Rende). Ova je novela izatkana iz četiri pripovetke kojima dominiraju motivi varljivosti ljubavi i zaljubljenosti i nekada tihe ali nepobedive moći pripovedanja. Priča. Ljubav na koncu može biti posmatrana i kao dovoljno uspeo eksperiment na temu bez čega sve to danas naracija u prozi i osećaji koji je prate i osnažaju ipak može.

Istina da i u njemu sve pršti od CGI raspojasanosti, ali kao ipak osoben i atipičan izuzetak od dominatne kino-ponude, izdvajamo nedavno u naše bioskope pristigli bajkoliki spektakl VDDŽ (Veliki dobroćudni džin), novi podvig Stevena Spielberga. U pitanju je istinska poslastica, još jedan dokaz Spielbergove veštine, i film u kome caruju iskreni osećaji, koji su na planetarnom nivou baš ugrožena vrsta.

Imamo i jedan izvanredan letnji hit! Za njega je zaslužna udruga SevdahBaby. Potraga za savršenim letnjim gruvom po ipak upadljivom srpskom kroju i uz dosta lokalnog kolorita, u pitanju je numera Karta.

CM Klackalica 17 CM Klackalica #17: Nacionalna penzija za Daru Bubamaru Klackalica 8. juna CM Klackalica # 16: Od leleka do autodrame i nazad CM Klackalica Klackalica #15: Neki bi to prosto tugom nazvali… Usta moja hvalite me Klackalica # 14: Usta moja hvalite me kad čaršija neće · ·