Paparaci teror
U VAZDUHU · city klackalica

Kulturna i šire shvaćena, pop-kulturna ponuda poklekla je pod teretom združenog napada oskudice, bezidejnosti, sveopšteg zamora materijala i žege. Ali, sve i nek je tako, i dalje ima dovoljno povoda za packe i pohvale. Evo jednog od mogućih odabira na tu temu.

Packe:

Naravno, na samo čelo svih lista sumanutosti nužno u trenu izbija aktuelna izložba Necenzurisane laži, koju su po kroju vlastite paranoje i surevnjivosti, skrojili vladajući i obnarodovali je u beogradskoj Galeriji Progres. Mnogo je utisaka, ali možda i najupečatljiviji onaj koji veli da se ovde, pa još i nezavisno u odnosu na blizinu vlasti, kao prihvatljiva doživljava samo što grlenije izrečena pohvala.

U dobroj meri ishitreno i neodmereno zvuči izgleda hajka na popularnog Žiku Šarenicu, koji je poručio malenoj sagovornici da bi, nakon planirane teniske karijere, trebalo da se uda, poput Ane Ivanović. Ako ćemo pošteno, Žika Šarenica zapravo je samo u jednoj rečenici sumirao ono što ovdašnji mediji manje ili više implicitno i suptilno šalju kao poruku, ne samo kada su u pitanju ta naša slavna teniserka i njena nedavna svadba.

Neke su ljubavi naprosto večne – kako je krenulo leto i (za neke) sezona odmora, Kurir se vratio maniji progona razgaćenih, opuštenih i razbaškarenih slavnih, zaboravljajući pritom na dve stvari – ne rađamo se u bundama, a Kurir se u poslednje vreme upinjao da se predstavi kao promenjeni i apgrejdovani, udarni kritičar aktuelne vlasti. Nema tu pomoći, navike su čudo, a dosta toga je stvar (nepopravljivih) naravi.

Pohvale:

Zvanično, još nekoliko dana nas deli od kraja ovog meseca, ali već sada možemo da proglasimo knjigu meseca; ta titula neizostavno ide na adresu romana Oliver VII (preveo Arpad Vicko, objavila Laguna), tu začudnu i književno superiornu mešavinu sijaset literarnih žanrova, koja rečito podseća koliko je bila opravdana zaljubljenost ne samo ovdašnjih knjigofila u ono što je nekada davno sročio maestralni Antal Serb, autor nezaboravnih romana Putnik i mesečina i Legenda o Pendragonu).

Na samom spoju književnosti i žudnje za putovanjima i dalekim krajolicima smestio se i lane pokrenuti Muzej knjige i putovanja (smešten na banjičkoj adresi Josipa Slavenskog 19a), nastao po ideji porodice Lazić, a uz podršku SANU, Narodne biblioteke i Udruženja književnika Srbije. Muzej je moguće posetiti četvrtkom i petkom, a u ponudi od čak milion knjiga, uz podosta retkih, prvih i zbilja egzotičnih izdanja, ima se svašta videti i saznati.

Neke je zbunila a ipak brojnije ushitila vest da će Stripoteka u julskom broju objaviti i malo Betmena. Imajući u vidu iole skoriji profil i kanon Stripoteke, upliv kuće i estetike DC Comics-a bio je i iznenađenje i odstupanje, ali u isti mah ovo jeste i dobrodošla doopuna, a možda i primer onog čuvenog pojma „samit na vrhu“.

CM Klackalica 18 CM Klackalica # 18: Legenda o vrućem krompiru CM Klackalica 17 CM Klackalica #17: Nacionalna penzija za Daru Bubamaru Klackalica 8. juna CM Klackalica # 16: Od leleka do autodrame i nazad CM Klackalica Klackalica #15: Neki bi to prosto tugom nazvali… · · · ·