CM klackalica # 21
U VAZDUHU · city klackalica

I početak nove školske godine i grozne vremenske prilike dočekujemo spremno – na (CM) klackalici. Pa da vidimo koga i čega sve tu ima…

Sasvim očekivano, krenuo je još jedan nalet ekstremističke moralne panike i esnafskog čistunstva; povod je najava pozorišnog reditelja Ljubiše Ristića da će ulogu Drage Mašin u svojoj novoj (vlastititoj) produkciji poveriti Nataši Bekvalac. Silne su glumačke vedete uvređene tim izborom, zaboravljajući pritom dve stvari – dosta uspešnijih u njihovim redovima su formalno neškolovani glumci, a Ljubiša Ristić, kao jedini pravi disident među umetnicima u Srbiji u ovom veku, može u svojim predstavama i za svoj groš da radi ama baš sve što mu je volja.

Leto nam je donelo možda i najiritantniju marketinšku kampanju u poslednjih, recimo, desetak godina; naravno, reč je o kampanji za Pinkov Klik TV i onoj falš beogradskoj kaćiperki i crnogorskom zavodnku čudnih interesovanja. Đe se kupaš, a đe školje skupljaš… istrajno i samouvereno titraju po ganglijama mnogih, a ako ništa drugo, ovdašnji plebes je i u toj nezgodaciji pokazao prilično smisla za efektan humor.

Najava da će Galerija Grafičkog kolektiva nakon restitucije biti iseljena sa svoje višedecenijske adrese a da će u tom prostoru zaživeti prestonička ispostava palačinkarnice sa Zlatibora, sasvim očekivano, izazvala je podosta sablažnjavanja i konsternacije. A možda je ovo konačni znak da i državotvorna umetnost treba da se vrati svojim subverzivnim i gerilskim korenima?

Bravo!

Konačno u bioskopu nešto i sa (u kvalitativnom smislu) samog buta – Drugačiji otac (Captain Fantastic), sa Viggom Mortensenom u glavnoj i naslovnoj ulozi. Kreće, tu spora nema, kao parafraza i razrada viđenog u francuskom ostvarenju Divlji život od pre samo par leta, ali ubrzo dobija oblik i sadržajnost samosvojnog i uspelog ostvarenja o životu u stanju nedvosmislenog bunta.

A kratki roman O stoci i ljudima (prevela s portugalskog Ana Kuzmanović Jovanović, objavila kuća Rende) brazilske autorke Ane Paule Maje, u čijem smo Ratu kopiladi uživali pre nekoliko godina, pokazuje da savremena književnost i dalje neguje polemičku bit. Ana Paula Maja ovde u prilično odrešitoj i radikalnoj, mračnoj satiri staje na crtu mesožderstvu, krajnje sugestivno tragajući i elegenatno dostižući ciljanu poentu, a što je, je l’da, odlika svakog uspelog učešća u polemici.

Uz pomoć Ambasade Švajcarske u Srbiji, u organizaciji Kulturnog centra Beograda otpočela je proslava sto godina dadizma, koji je nastao i krenuo u pohod mahom Evropom upravo iz Švajcarske; u to ime ispred KC Beograd postavljen je nomadski šator iz Kabarea Volter, koji može biti početna pozicija za dalja proučavanja nasleđa dadaizma, čije su lučonoše tako silno težili oneobičavanju običnog, a što mnoge od vas i nas i dalje mami, evo, čitav vek docnije.

CM Klackalica #20 CM Klackalica # 20: You MUST LOVE ME Paparaci teror CM Klackalica # 19: Ne rađamo se u bundama CM Klackalica 18 CM Klackalica # 18: Legenda o vrućem krompiru CM Klackalica 17 CM Klackalica #17: Nacionalna penzija za Daru Bubamaru