CM Klackalica #22
U VAZDUHU · city klackalica

Rana jesen (dakle, i pitome temperature vani), prvo lišće i…klackalica; dražestan prizor, zar ne? Ako je tako, hajde da brzo pređemo na goste u ovoj najnovijoj CM Klackalici.

Zvižduci:

I ovdašnji mediji su pomno ispratili razvod Angeline Jolie i Brada Pitta, kao da ovde nemamo prečih stvari nego još i da u maniru onog zaludnog popa i belosvetske jariće krštavamo. Ako ćemo pošteno, taj je brak (možda i zahvaljujući i onoj silnoj, cikličnoj kupovini dece „u svim nijansama Bennetona“) potrajao neočekivano dugo, tim pre ako ne smetnemo s uma da se holivudski brakovi ne obračunavaju u ljudsko-civilnim nego upravo u holivudskim godinama.

Ministarstvo kulture u prethodnom sazivu zaslužuje barem jednu pohvalu, i to na račun suspenzije nacionalnih penzija kao krajnje diskutabilne i gotovo kontraetičke kategorije. Ali, evo, u aktuelnom broju nedeljnika NIN, u rubrici Lični stav (što stvar čini ipak prihvatljivijom) Aleksandar Gatalica, književnik i muzički kritičar, navodi da u prvoj godini rada novog ministra kulture očekuje vraćanje „nacionalnog periznanja zaslužnim umetnicima“. Gatalica ide i niz koraka dalje sugerišući da nosiocima nacionalnog priznanja treba omogućiti i „prednost pri lečenju, kupovini lekova…“. Baš svašta! Živela i zakonom okamenjena nepravda! Doduše, krštenica je čudo i nekada i nagoni na čuda…

Internetom je munjevito prostrujala najava o debiju Nade Macure, nezaobilazne, a po sudu mnogih, i iritantne potparolke prestoničke Hitne pomoći, u ulozi dižeja (didžejke) u jednom beogradskom klubu. Gospođa Macura godinama unazad uporno svojim javnim nastupima problematizuje ozbiljnost pozicije koju drži, ali naprosto, kako kaže mudri Mos, that joke isn’t funny anymore!

Aplauzi:

Ambiciozniji dokumentarni filmovi obično bivaju čuvani za programe festivala i revija, ali, evo, u ponudi domaćih bioskopa (doduše, na samom rubu repertoara) našao se izrazito zanimljiv film Godine Bitlmanije (The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years) , koji je osmislio i režirao iz godine u godinu sve pouzdaniji veteran Ron Howard. Autori ovde nalaze dovoljno neuobičajen ugao gledanja, zadržavajući se isključivo na koncertnoj aktivnosti benda u ključnom periodu, a film pleni dobronamernim duhom i otkriva krajnje duhovite i ironiji sklone naravi kompletne čuvene četvorke.

Već sve i u ovom kutku sijaset puta skretali smo pažnju na zaraznu, inteligentnu, pa gotovo i konceptualnu duhovitost anonimnih internet junaka; u tom smislu, sve reči hvale zaslužuju incijatori internet-misije Hoćemo Đanija na Exitu, gde se kroz izrazito živopisan lik narodnjačkog udarnika Radiše Trajkovića-Đanije na zabavan način preispituje, označimo je tako, exitovska dogma.

Ako je jesen i zbilja viđena za ambicioznije čitalačke zahvate, preporučujemo vam knjišku poslasticu- roman Priručnik za inkvizitore portugalske vedete Antonija Loboa Antuneša. Priručnik za inkvizitore (prevela Tamina Šop, objavila Geopoetika) kroz jetku prozivku portugalske predanosti fašizmu nudi sve što jednom ozbiljnom i uspelom književnom delu treba – ambicija, poigravanje i sa strukturom i narativom, zanimljive i uverljive junake, prikladan i artikulisan stil…i etičnost!

CM klackalica # 21 CM Klackalica # 21: Vratimo se gerilskim korenima CM Klackalica #20 CM Klackalica # 20: You MUST LOVE ME Paparaci teror CM Klackalica # 19: Ne rađamo se u bundama CM Klackalica 18 CM Klackalica # 18: Legenda o vrućem krompiru ·