GettyImages
PULS GRADA · gastro

Za sve prave čokoholike (na svu sreću ima nas dosta) pojavilo se nešto novo i krajnje neobično. Ne, u pitanju nije čokolada koja se gricka ili pije, niti se radi o netipičnoj kombinaciji, poput čokolade sa biberom ili vinom. Sada postoji poseban čokoladni prah koji se konzumira tako što se – ušmrkava!

Čokolada je bez sumnje jedna od neprikosnovenih hrana bogova, zar ne? To je znala još i stara civilizacija Maja, kada su njeni pripadnici davnih vremena pili kakao sa dodatkom čilija. Osim što je ukusna i poseduje veliki kulinarsko-poslastičarski potencijal, pa se od nje prave razne poslastice, napici, a čak se dodaje i u slana jela, veoma je zdrava.

Da je kakao, te tako i čokolada, zdrava, naučno je dokazano. Ali, obratite pažnju, važno je napomenuti da se ovo odnosi na crnu čokoladu, onu koja ima preko 70% kakao praha u sebi. Pošto sadrži antioksidanse, smanjuje holesterol, reguliše kardiovaskularni sistem, smanjuje srčani rizik, poboljšava pamćenje… Nova istraživanja pokazala su da je čokolada dobra i u borbi protiv kašlja, a neretko se koristi i u kozmetici kako bismo bili lepši i negovaniji. Osim toga, ono što je najvažnije, čokolada čini da se dobro osećamo, zbog čega mnogi misle da se može postati njen ovisnik.

Verovatno je sve ovo kompanija Legal Lean imala na umu kada su njeni osnivači došli na ideju da naprave Coco Loko – prah od čokolade koji se šmrče. Ovaj neobičan proizvod u sebi, osim kakao praha, sadrži još ginko bilbou i gvaranu, koju često srećete u energetskim pićima. Neobična kombinacija i čudan način konzumiranja trebalo bi da vam podignu nivo serotonina i endorfina, blago povećaju osećaj euforije, a pre svega poboljšaju fokus i koncentraciju. Praktično, Coco Loko predstavlja oblik legalnog i zdravog dopinga koji vam može pomoći da izdržite napore, poput fizičkih aktivnosti, učenja i preteranog klabinga.

Pošto je endorfin okidač za pozitivan osećaj, u isto vreme budi blagu euforiju i pozitivnost. Serotonin podiže nivo raspoloženja, muzika bolje zvuči, dok se širi opšti osećaj sreće. Sirov kakao pruža mirnoću, fokus i koncentraciju, pa smanjuje nivo stresa i otklanja anksioznost.

Kako proizvođači iz Legal Lean-a sami kažu: „osećaj je sličan onome kao kad vas uhvati adrenalin dok trčite, ili kada uzmete ekstazi“. Coco Loko se prvenstveno reklamira kao proizvod idealan za ljude koji idu na žurke, te kojima je posebno potrebna ekstra energija.

I dok se u Evropi može naći čokolada za šmrkanje, u Americi su doktori pokazali izvesnu sumnju prema ovoj novotariji. Iako ne šteti organizmu, još se tačno ne zna šta čini nosnoj duplji i sluzokoži. Postoji mogućnost da blokira disajne puteve, pa čak i da trajno poništava čulo mirisa.

Verovatno ste naišli na video klipove u kojima hrabri ljudi šmrču vasabi prah ili cimet, pa znate da se takve akcije nikada ne završe dobro. Tako se i vama apsolutno ne preporučuje da običan kakao prah probate da ušmrkavate. Sačekajte dok se ovaj neobičan oblik čokolade usavrši, i strpite se da stigne do naših krajeva.

prezentovanahrana Neobično prezentovani obroci u restoranima širom sveta Ovsene Kase PRINT_cover Čarobna jutra mali iv homemade company sladoled (4)_cover1 Home Made Company: Sladoledi za ovo leto Dva Štapića Dva štapića: Novi meni za vrele dane · · ·