Pivotorta
PULS GRADA · kulinarka

Jasno je da pivo ne služi samo za piće, njime može da se poprska meso na roštilju. Ili nekad, u stilu rok zvezda, da se opere kosa. Ali da li ste znali da pivo može da bude sastojak čokoladne torte? Da, zaista zvuči rajski. I tačno je, ovo dvoje ide zajedno kao jagode i šlag. Mljac.

Sastojci potrebni za tortu sa pivom:

3 dl tamnog piva
250 grama brašna
100 grama kakao praha
330 grama smeđeg šećera
2 jaja
1 prašak za pecivo
250 grama maslaca
ekstrakt vanile 1 kašičica
so

Dressing za tortu:

30 g maslaca
80 ml irskog viskija
200 g šećera
120 ml pavlake za kuvanje

Postupak za pravljenje čokoladne torte sa pivom:

Prvo, pleh posuti brašnom a rernu zagrejati na 180 stepeni. U posudi pomešati brašno, prašak za pecivo, prstohvat soli, i kakao u prahu, a  u drugoj  mikserom umutiti maslac i šećer. Kad postane penasto, dodajte i jaje i ekstrakt vanile, a zatim sjedinite obe smese. Mešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Ulijte testo u posudu i pecite 45 do 55 minuta. Kad je to učinjeno, proverite da li je kolač pečen. Ostaviti ga da se ohladi jedan sat u posudi za pečenje, a zatim ga izvadite. Na laganoj vatri dok se šećer zagreva, dodajte dve šoljice vode i mešajte dok ne postane tamnosmeđe boje. Zatim sipajte viski i zapalite sve šibicom. Vodite računa ako nemate baš spretne ruke! Kada plamen nestane dodajte pavlaku i sipajte u činiju. Prelijte kolač tek prohlađenom smesom.

Ostaje nam samo da vam kažemo: Prijatno i živeli!

Zdrav doručak Šta je najzdravije jesti za doručak cover Nekoliko recepata iz vremena Isusa Hrista cover3 Sirovi kolači: Ukusni slatkiši bez griže savesti cover Najbolji smutiji za mršavljenje koje morate odmah da isprobate ·