foto: Aleksandar Dmitrović
PULS GRADA · sport&rekreacija

Ako se prijavite za Color Running trku koja se u nedelju, 13. septembra održava u beogradskom Hajd parku, nedaleko od Topčiderske zvezde, izvesno je da ćete početi trku u beloj majici i da ćete do kraja staze duge pet kilometara biti potpuno šareni, sa svim duginim bojama na sebi. Volonteri će na svakom kilometru prskati trkače organskim bojama, a cilj ove zabavne, adrenalinske i vesele tematske trke koju organizuje Atletski klub Running je popularisanje trčanja među svim generacijama.

Milena Berić, osnivačica kluba Running, objašnjava da ovaj klub od svog osnivanja 2012. godine promoviše trčanje, kao zdrav, zabavan i besplatan vid rekreacije. Klub organizuje mnoge besplatne programe, kao i atraktivne tematske trke namenjene trkačima svih profila.

“Primetili smo da su tematske trke sve popularnije u svetu i da privlače veliki broj rekreativnih trkača, ali i onih koji se nikad nisu bavili sportom. Tako smo pre tri godine organizovali Košutnjak Challenge Race, a sada organizujemo Color Running.”

Milena navodi da je trka sa bojama poslednjih godina veoma popularna u svetu. Color Run trke u kojima se učesnici zasipaju raznim bojama imaju posebnu dozu radosti, iznenađenja i uzbuđenja i stalno se organizuju u Americi i širom Evrope. Ideja se rodila u Indiji, na šarenolikom i veselom Hindu festivalu HOLI koji se održava svake godine i slavi početak proleća, ali i sve nove početke. Boje su spojene sa trčanjem i osmišljena je vesela i uzbudljiva trka amaterskog karaktera.

Za prvu Color Run trku u Srbiji  do sada se prijavio veliki broj ljudi. Broj učesnika  ograničen je na 500 odraslih i 150 dece uzrasta od 6 -10 godina.  Trka za najmlađe na 600 metara počeće u nedelju u 17:30, nakon zagrevanja i raznih promotivnih programa. Trka za odrasle na pet kilometara, počinje u 18:30, takođe nakon zagrevanja sa profesionalnim trenerima. Svi učesnici će na kraju dobiti svoju kesicu sa organskom bojom, a tri najbrža takmičara očekuju nagrade – prva nagrada je Garmin GPS sat. Nagrade će dobiti i najmlađi učesnici trke, kao i najkreativniji, odnosno najzanimljivije obučeni posetioci. Sponzor ove nagrade je kompanija Garmin.

Očekuje se da  najbrži (odrasli)  trkači stazu pretrče za 20 minuta i pojave se na cilju sveže obojeni. A nakon trke sledi i dvočasovna žurka na kojoj će muziku puštati DJ duo Beatshakers.

Pošto je sedište kluba Running u Dečjem kulturnom centru Majdan, nedaleko od Hajd parka, logično je bilo da se prva beogradska Color Running trka održi u ovoj gradskoj oazi. Milena Berić ističe da Hajd park ima najčistiji vazduh u Beogradu, kao i duge i očuvane trim staze, te da trka sa bojama ima još jedan cilj – promovisanje ovog parka kao idealne lokacije za trčanje.

Maud Le Car Maud Le Car: Surf na visokim štiklama We  Run Belgrade We Run Belgrade: Više od 7500 trkača spremno za Nike maraton Kajakaši na Adi Kajakaši osvežili beogradsko leto u Knjaz kutku na Adi Red Bull King of Rock Kivnač Dinler novi-stari King of the Rock šampion