Paspalj i Converse
PULS GRADA · sport&rekreacija

Sunčani četvrtak i grad koji užurbano pulsira. Još jedan radni zadatak, ovoga puta ne sasvim običan. Kada sam bliskim ljudima rekla da ću imati priliku da sretnem legendu jugoslovenske i srpske košarke, Žarka Paspalja, većina je rekla bez zadrške: „Jaoj, on je car!“ Preskonferencija zamišljena kao druženje sa legendom nastala je kao rešenje kreativnog tima brenda Converse, koji se u velikom stilu vraća među legende basketa i svih ljubitelja košarke.

U prvom i nešto zvaničnijem delu druženja sve je teklo manje-više neformalno. Tako je verovatno uvek kada ste okruženi ljudima koji su legende u svom poslu, u ovom slučaju predstavnici Converse s jedne, a Žarko, sa druge strane. Converse je brend istorijski povezan sa košarkom još od davne 1917. godine, međutim, ove sezone, predstavljaju NBA kolekciju u kojoj je dobro poznata Chuck Taylor silueta oslikana bojama svakog NBA tima i njihovim logotipima.

Deo kolekcije, dostupan u Srbiji “Converse Chuck SE NBA Franchise”, proslavlja gradove timova kroz karakteristične detalje i simbole svakog. Na moje, tipično žensko pitanje: Koju bi boju ili tim, Žarko Paspalj odabrao za sebe, on duhovito odgovara: „Meni su patike samo ako su bele!“, i dok to radi pokazuje na klasične bele starke koje nosi. Među prisutnima vlada veliko interesovanje za to da saznaju da li još uvek igra košarku, znate ono, makar rekreativno… Kaže retko, gotovo nikada.

Veruje da je sport bolji na tv-u nego uživo, da je NBA košarka u odnosu na evropsku 30 godina naprednija i daje savet mladima da „…ako neko poseduje moć i talenat ne treba da odustane od toga da pokuša da igra za NBA“.

U našim srcima pored nesumnjivih sportskih uspeha kojima se Paspalj može podičiti, oni koji vole muziku, svakako na njega gledaju kao na heroja koji je spasao (znate za tu priču?) ploče iz arhive Studia B. Bilo je sasvim logično da ga upravo zbog toga pitam, koju je ploču ili CD poslednji kupio? Šarmantno mi odgovara da ne može da se seti, ali je zato veoma ponosan na dve stvari koje poseduje u svojoj bogatoj audio kolekciji koju neguje preko 30 godina. U pitanju je glamurozno opremljen drveni vinil set Beatles-a, kao i boks set grupe Queen. Napominje da su u pitanju neraspakovana izdanja a za svakog iole pristojnog ljubitelja ploča, ta čarobna reč je svakako „mint“.

„Neko voli džez, neko voli narodnu, ja volim i jedno i drugo, čitav ritual onoga kako se nekada slušala muzika. To je istovremeno bio i ritual druženja“, dodaje Žarko sećajući se kako se u svlačionici NBA-a prvih 20-ak dana pilo pivo, onako uz sendviče, ali kako u svlačionici nikada nije zapalio niti jednu cigaretu. Objašnjava jednostavno: „Pušio sam na terasi kod Grega Popovića…“.

„Converse kao brend je jedna kežual varijanta, ali potpuno sam siguran da sa povratkom brenda Nike u NBA, što je jedna fantastična stvar, i sa čitavom ovom idejom, ova patika može da bude jako popularna. Ja sam uvek voleo najjednostavnije patike, ništa specijalno lepe. Ono što mi se činilo kao dobro za nogu, ja sam to koristio. A kada bih našao neke koje mi se sviđaju kupovao bih odmah po 10 pari…“ U nastavku razgovora Paspalj nam je otkrio da je već sa 14 godina u Podgorici nosio najklasičnije Converse patike, kao i da je on jedini sportista koji je svoju profesionalnu karijeru košarkaša završio bez ijedne sportske povrede.

A vi, ukoliko ste fanovi Converse-a i košarke imate jedinstvenu priliku da sebe obradujete starkama u boji svog omiljenog NBA tima! (Boston Celtics, Cleveland Cavaliers, Golden State Warriors, Los Angeles Lakers, New York Knicks)

Go Active Go Active: Nova sportska prodavnica u Tržnom centru Rajićeva landscape-1481649201-hbz-instagram-fitness Fitnes devojke Instagrama: Uz ove dame ćete garantovano ostati u formi running-573762_960_720cover Da li ste dovoljno fit za svoje godine? Color Running-cover Color RUNNING powered by Tikkurila: Završena treća trka s bojama u Srbiji · · · ·