Đavo
U VAZDUHU · pop trash

Internetom je ovih dana prostrujala sramežljiva, a može biti i vickasta i lažna najava da beogradski i srpski satanisti planiraju da negde pred Novu godinu upriliče paradu ulicama prestonice.

Ako se to i zbilja desi, biće to onda valjda još jedan dokaz tiho tinjajuće i katkad slabije vidljive inkluzivnosti i tolerancije Srbije, a mi ćemo neizvesnost prekratiti podsećanjem na neku od pomena i prikaza đavola u rimama ovdašnjih folk-pop-rokera. Počećemo izokola – domišljatom igrarijom očito veoma nadahnutih koji su za potrebe YouTube klipa nazvanog Kurvin vodenjak a u staroj pesmi Vere Matović puštenoj unazad (uz prigodne titlove) prepoznali navodno obožavanje đavola:

Ako svesno apstrahujemo opus pok. Satana Panonskog, ako rešimo da ne pominjemo ni splitske Đavole, možda nam na planu kakvog-takvog rok-zvuka na um prvo padnu prvo oni prilično eluzivni Divlji anđeli i njihova „Ne, ti nisi htela anđela, htela si crnog đavola, od mene si to i dobila“, te Mornar Yu Grupe u kojoj nevernica biva počašćena stihom „rekli su mi da si strašnija od Satane“ ili onovremensko Zabranjeno pušenje i njihova himnična Dok čekaš sabah sa šejtanom. Tu negde bi mogao biti uglavljen i Balašević sa rimama „Bolje da šešir nemam, pod njime đavo drema, sneva i izvoljeva, đavo mi je kriv.  Budi se u zlo doba, za njega red ne važi, on mora sve da proba, to đavo vino traži. Ne pijem sto uživam,  niti sto mi dobro stoji , pijem da njega napojim“.

Ipak nekako su na tom polju uvek radikalniji i živopisnijui stihoklepci iz tzv. narodnjačkog tabora. Tako kod Šabana Šaulića u hitu Kolovođa đavo zatičemo prilično jezive slike („Ako pakla ima ja ću tamo biti, sa đavolom crnim kolo ću voditi, kolovođa djavo, a na kraju ja, sudbina se moja od rođenja zna.“), dok u pesmi Hajde, mala nailazimo na čak upečatljivije slike đavola i onostranog („Zapalimo vatre lude, pa šta bude neka bude, nek pevaju naša tela, nek se trese zemlja cela, sto đavola da nas vode sve do kraja vasione, hajde mala…“).

Daleko umereniji su po toj osnovi Sinan Sakić („Budim se umoran od sna, svu noć su me đavoli pitali za nju“) i Aca Lukas („Ko da te đavo na mom licu naslika…a ispod lepog lica vreba đavolica“).

Ni dame nije zaobišao ovaj talas i nagon ubacivanja simbola i stilskih figura u vezi sa đavolom i onostranim – Ceca Ražnatović, koja je tako jednom prilikom kroz pesmu od Isusa lično tražila lavlje srce, tako u par navrata je pominjala i đavola; u nežnim godinama , u čuvenom Cvetku zanovetku (“Sa momcima kada šetam zbijem šalu, zanovetam, a to njima nije pravo, pa mi kazu da sam đavo”), u Doktoru, gde je đavo, a šta bi drugo već odneo šalu ( “Ponekad nekog sretnem, odlepim za tren, pomislim ima nade, možda prošlo je, ali se đavo javi u gorem obliku jer moja ljubav stvarno besmrtna je”), a u Ja ću prva stoji čista gotičarska grozomora („Gde se puca, gde se gladuje, gde za život đavo strahuje, samo reci,  idem prva…). A samoproklamlamovana joj rivalka Jelena Karleuša na ovu temu držala se ipak sredine pute i jasnih i očekivanih podvojenosti – „Sad smo stranci postali, anđeli nas izdali, đavoli se sastali, zato smo se rastali.“.

Daleko živopisnije je kod Ane Nikolić koja u minornijem joj hitu Đavo i nesvesno najavljuje skori holivudski hit koji Martin Scorcese sprema po potvrđenom bestseleru Đavo u belom gradu („Đavo je nocas opet u gradu, tvoje oči on ima, ko ti je lagao,došao je po svoje da je đavo, jednom sa mnom spavao...“).

Ipak uz opasku da Đavolice, sveži devojački parabend iz kuhinje Saše Popovića i Granda, tek treba da se dokažu i na ovom planu, stižemo do pobednika; premda nema konkretnog pomena u stihovima, u spotu za Piroman Boban Rajević (tada poznatiji kao Boban Piroman) pojavljuje se u, valjda, u infernalnoj vatri,  u okruženju tipičnom za đavola na radnom mestu i najprirodnijem  mu od svih habitata:

Emodži Šta će biti s jezikom? Obesmislićemo ga!!! Vozovi Kasnio je vlak… u noći juri voz: Vozovi, vlakovi u rok, pop i folk rimama Đogani Fantastiko Gioganny, uvek i svugde, u svakoj prilici…u 10 pokaznih primera Tegla Tegla.rs: Koristan sajt i nepotrebno znanje