12
PULS GRADA · gastro

Ako ste zakleti sladokusac koji je u stalnoj potrazi za novim ukusima, jednostavno morate probati “Crofnas” krofne. One su posebne i drugačije od bilo čega što se može naći kod nas. Njihovo testo je jedinstveno, mekano, vazdušasto, rastresito, i topi se u ustima. Pored toga, ove krofne se umaču u originalne glazure, pravljene specijalno za njih, a zatim pune sjajnim kremovima. Zbog toga su “Crofnas”, bez preterivanja, najukusnije krofne na ovim prostorima.

Crofnas tim čine četiri devojke, iliti dva para sestara. To su Irena i Nina Zukanović, Petra i Tara Lazarević. One se poznaju još iz studentskih dana, i oduvek im je bila želja da rade zajedno.

Zato su pre dve godine odlučile da pokrenu svoju proizvodnju premium poslastičarskih krofni, pošto njih nema nigde na Balkanu. Tako je Crofnas prvi i jedini domaći brend specijalizovan za proizvodnju ovih poslastica. Pekarske krofne odavno postoje u Srbiji i rade se masovno, dok su devojke donele jedan potpuno novi proizvod na naše prostore. Razlika između ove dve kategorije krofni je pre svega u ukusu, pa onda i u izgledu.

Sa ovakvim krofnama upoznale su se u Engleskoj, i nakon dugog razmatranja shvatile kako žele da ih dovedu u Srbiju. Sestre Zukanović i Lazarević, znaju da naši sugrađani imaju sluha za prave stvari i da umeju da prepoznaju pravi kvalitet, što je bilo presudno za odluku oko osnivanja Crofnas.

Krofne se mogu razvrstati kako po kategorijama, kao što su na primer pekarske ili poslastičarske krofne, zatim po regionima, pa i po zemljama iz kojih potiču. Zanimljivo je znati da su čurosi vrsta latinoameričke krofne, a i Kinezi imaju svoju krofnu koja je sličnog izgleda.

Proizvodnja Crofnas krofni nalazi se u Beogradu. Njihova izrada jeste kompleksna, pogotovo zato što to nije obična krofna koja se lako napravi. Da bi ona bila tako ukusna, zavisi od mnogo faktora i posebne recepture. Napomenimo da Crofnas testo ima 0 % trans masti, kao i prečišćeno biljno ulje koje se koristi u njihovoj proizvodnji.

Crofnas nudi pet različitih linija krofni i preko 30 različitih ukusa! Na primer, jako je zanimljiva World linija koja ima italijanske krofne bomboloni, i grčke krofne lukomatez. Bombolini su punjeni finim kremom od vanile i maskarpone sira i posuti vanil šećerom, dok su lukomatez preliveni medom i posuti sirovim pistaćima, lešnicima i bademima.

Kada su Crofnas krofne u pitanju, obavezno mora da se proba cheesecake marakuja krofna, sa pravim New York style cheesecake punjenjem i marakuja glazurom. Onda je tu triple karamela kojom se oduševe čak i ljudi koji ne vole karamelu. Takođe, crème brule krofna je obavezna. Iz Gurme linije, krofna umočena u belu čokoladu, punjena komadićima prave kruške, posuta kandiranim đumbirom i cimetom, nešto je što apsolutno morate isprobati. Posebno se ističe još britanika inspirisana banoffee cake-om, pa je tako punjena banana kremom, umočena u karamel glazuru i posuta krančom.

Po ponudi ketering usluga za sve vrste proslava Crofnas je već dobro poznat. Za takve prilike izlazi se u sustret klijentima i njihovim specijalnim zahtevima. Oni nekada već imaju određene želje, a neretko prepuste da im tim Crofnas osmisli dizajn. Za takve prilike izrazito su popularne Crofnas torte, napravljene od slaganih krofni, a svaka uvek izgleda drugačije zahvaljujući obostranoj kreativnosti.

Crofnas se mogu naći u određenim Aroma marketima pretežno u gradu, na Vračaru, Senjaku i Dedinju. Zatim u Cineplexx bioskopima u Beogradu, mnogobrojnim kafićima i igraonicama. Oni sarađuju i sa drugim brendovima, kao na primer Yo Mama Frozen Yogurt. Takođe, neke ukuse rade ekskluzivno za kultna imena, poput restorana Madera, Klub književnika i hotela Radisson Blu Belgrade. Crofnas su prvenstveno počeli kao proizvodnja i veleprodaja, jer imaju visoko kvalitetne krofne, a obzirom da im je rok svežine pet dana, pogodne su za široku mrežu maloprodajnih objekata. Te tako dobro zapamtite gde ih sve možete pronaći, što će svakako biti u vašoj neposrednoj blizini.

U Beogradu sad već postoji visoko razvijena gastronomska kultura, sa obiljem restorana, barova, bistroa i kafića svetskog nivoa. Jedino što mu je nedostajalo jeste bio upravo Crofnas!

Koogls 01-cover Home Made Company: Koogls – Slatka loptasta zadovoljstva! cover Barista’s Specialty Coffee Corner: Svaka kafa je šoljica savršenstva Ugljeni hidrati Možete da unosite ugljene hidrate i imate trbušnjake cover De-Tox: Zdravlje i uživanje na prvom mestu · · · · · · · ·