Izložba u New Moment-u
KULTURA · art

Petar Mirković, slikar čiji se rad našao i u aukcijskoj kući Sotheby’s, predstaviće nove crteže u galeriji New Moment. Samostalna izložba crteža ovog talentovanog novosadskog slikara, biće otvorena 13. oktobra u galeriji New Moment. Na izložbi će biti prikazano 11 crteža iz nove, do sada neizlagane serije, rađenih u tehnici ugljen na papiru, a tematski dominiraju radovi o Beogradu. Najveću pažnju izazvaće dva rada impozantnih dimenzija, 1,50 x 2,70 i 2,00 x 3,00 metra.

Petar Mirković je izlagao u najprestižnijim evropskim galerijama. Povodom predstojeće izložbe, Petar je izjavio: “Veoma se radujem što nakon vise od deset godina ponovo izlažem samostalno u Beogradu i to u galeriji New Moment sa kojom imam odličnu saradnju. Na izložbi će se naći crteži iz poslednje serije, koja je nastala u protekle dve godine. Interesantno da je upravo većina tih radova, za razliku od pređašnjih, nastala upravo na osnovu materijala snimljenog u Beogradu, te smatram da je adekvatno da se baš u Beogradu prvi put i prikažu kao celina.”

Petar Mirković (1978) je umetnik autentičnog i snažnog izraza. Motive za svoje crteže najčešće nalazi u kadrovima holivudske filmske produkcije, u kojima dominiraju gradski pejzaži. Poigravajući se senkama, refleksijama, teksturom, odbljescima uličnih svetala i farova automobila, Mirković stvara svojevrsnu uzbudljivu urbanu mitologiju. Njegovi su crteži izuzetno atraktivni i izazivaju veliku pažnju, jer je teško oteti se utisku da nije reč o fotografijama.

Otuda bi se Mirkovićevi radovi mogli svrstati u domen hiperrealizma, ali autor kaže da taj efekat nije u prvom planu. Za svoj stvaralački process kaže da na samom početku nije imao nameru da stvara fotorealistične crteže, već se to jednostavno desilo tokom procesa. Ispitivanje mogućnosti samog crteža i tehnike ga je odvelo u tom pravcu. Petar kaže da mu je inspirativan međuprostor koji postoji između filma, fotografije i crteža, jer se ti mediji konstantno prepliću.

Fakultet likovnih umetnosti završio je u Novom Sadu, a afirmisao se vrlo rano na evropskoj likovnoj sceni, pre svega u Beču, gde je izlagao u najprestižnijim galerijama i muzejima, kao što su muzej Albertina, Kunsthalle, Art Point i drugi. Njegovi radovi izlagani su na umetničkim sajmovima u Los Anđelesu, Njujorku, Majamiju, Čikagu, Londonu, Šangaju, Pekingu i Parizu. Dobitnik je više nagrada za crtež, od kojih se ističe prestižna Henkelova nagrada 2005. godine (Henkel art award for modern drawing). Kao posebno priznanje može se posmatrati već pomenuta činjenica da je prestižna aukcijska kuća Sotheby’s izabrala i crtež Petra Mirkovića za svoju aukciju Contemporary East, održanu u junu ove godine u Londonu, na kojoj su predstavili savremenu umetnost istočne Evrope. Domaćoj publici poznat je po delu Olimpijski sat (Olympic Clock) koji je nalazi na platou pored Hotela „Moskva“.


berlin Novi mural u Berlinu zaista izgleda kao meso tet Savršene tetovaže za sestre gu Šta rade žene kad ih niko ne gleda hu Disney kakvog još niste videli ·