page_cover
KULTURA · knjige

Životi čuvenih književnika su ponekad jednako zanimljivi kao radnje dela koja su ih proslavila. Čitanjem njihovih biografija, saznali smo neke zaista interesantne detalje o njima. Osim burnog ljubavnog života, borbe sa vlastodršcima i nerazumevanja tadašnje publike, živote mnogih od njih krase i neke veoma čudne navike, od kojih je većina služila da im pomogne da bolje pišu.

Saznajte u našem tekstu koje ekscentričnosti su bile karakteristične za sledećih 10 velikana književnosti.

Džejms Džojs

Irski modernista je najviše voleo da piše ležeći na stomaku. Koristio je debele plave olovke i nosio je beli mantil tokom pisanja. Ove navike, međutim, nisu bile izraz njegove ekscentričnosti, već posledica kratkovidosti.

Franc Kafka

Budući da je radio dugačke smene u toku dana (ponekad i 12 sati), Kafka je bio prinuđen da se posveti književnosti noću. Uglavnom je počinjao da piše od 11 uveče, a ponekad je ostajao budan sa papirom i olovkom do 6 ujutru.

Fridrih Šiler

Nemački pisac je ostavljao jabuke u fiokama svog radnog stola kako bi uživao u njihovom mirisu nakon što istrule. Postoje glasine da mu je to povećavalo inspiraciju tokom pisanja.

Agata Kristi

Jabuke su takođe inspirisale poznatu spisateljicu krimi romana, ali na malko drugačiji način. Naime, ona je obožavala da ih jede dok je sedeći u toploj kupki gledala slike sa mesta zločina i tražila inspiraciju za svoje naredne priče.

Aleksandar Dima

Dima je koristio papir specifične nijanse plave boje za pisanje romana. Poeziju je beležio na žutom papiru, dok mu je roze papir služio za pisanje članaka.

Džejn Ostin

Džejn Ostin je bila vrlo posvećena likovima svojih romana. To je išlo toliko daleko da je nakon završetka knjige, zamišljala šta se dalje desilo sa njima, a ako bi je neko pitao o nekom od njih, imala je uvek spreman odgovor pun detalja o njihovom sadašnjem životu.

Onore de Balzak

Francuski romanopisac je bio poznat kao veliki ljubitelj kafe. Legenda kaže da je mogao da popije i do 50 šoljica dnevno. Budući da je vrlo malo spavao, autoru Čiča Gorija je pošlo za rukom da napiše više od 90 dela.

Artur Konan Dojl

Iako njegovog junaka Šerloka Holmsa krasi gotovo fanatična posvećenost logici i razumu, sam Dojl je za sebe izabrao malo drugačiji put. Posle smrti svog sina u Prvom svetskom ratu, on je odlučio da se posveti spiritualizmu, a čak je učestvovao i u ritualima u kojima je cilj bio pričanje sa mrtvima. Dojl je takođe verovao da njegov prijatelj Heri Hudini poseduje natprirodne moći, iako je poznati mađioničar godinama pokušavao da ga ubedi u suprotno.

Den Braun

Autor bestselera Da Vinčijev kod veruje da je lek za nedostatak inspiracije da se visi naglavačke sa konopca. Ovakva terapija ga navodno opušta i pomaže da se koncentriše na pisanje.

Truman Kapote

Američki književnik je bio veoma sujeveran. Nikada nije počinjao ili završavao delo petkom, izbegavao je da odseda u sobama hotela čije cifre daju zbir 13, a bio je poznat i kao čovek koji nije dozvoljavao da se više od dva pikavca nađu u piksli.

Bookastore februar Dve vrsne spisateljice u Bookinom februarskom paketu Deo kolekcije knjiga iz Muzeja knjige i putovanja u Beogradu 10 neverovatnih knjiga iz Muzeja knjige u Beogradu coverkomunizam Da li je komunizam priča za malu decu? CheeverFrankfurt07 Džon Čiver: „Odabrane priče” · · ·