kinder
PULS GRADA · gastro

Svi zanmo da su krofne loše za nas i da pizza sigurno neće učiniti ništa dobro našoj koži, ali šta kada vladajući vrh jedne države odluči da stavi veto na određenu hranu? Da, i to se dešava, i to ne toliko retko.

Ranije ovog meseca, vladajući ljudi Francuske su odlučili da zabrane kečap u osnovnim školama. A definitivno nisu jedina država koja ne dozvoljava određene namirnice.

1. Kečap je, kao što rekosmo na „udaru“ u Francuskoj. Razlog je što se veruje da predstavlja pretnju tradicionalnoj francuskoj kuhinji i maskira uskus svemu onom što deca jedu.

2. Kinder jaje je zabranjeno u Sjedinjenim Američnim Državama jer u sebi ima ugrađene nenutritivne objekte. Ništa od omiljene kombinacije čokolade i igračke za male Amerikance.

3. Marmite namaz, onaj za koji svi kažu da ga ili voliš ili mrziš, definitvno je na „mrzimo“ listi u Danskoj. Ovaj namaz od ekstrakta kvasca nije dobrodošao na severu Evrope.

4. Žele bombone na prvi pogled deluju kao najbezazlenija stvar na svetu, ali ne i u Velikoj Britaniji gde su zabranjene, jer izgleda da predstavljaju veliku opasnost od gušenja.

5. Sarmica od ovčijih iznutrica nikako nije na meniju u Sjedinjenim Američkim Državama zbog zakona koji ne dozvoljava upotrebu ovčijih pluća u prehrambenim proizvodima.

6. Samosa, omiljena pikantna grickalica, zabranjena je u Somaliji jer se smatra previše napadnom i previše hrišćanskom.

7. Nepasterizovano mleko je zabranjeno u 22 države u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi zbog zabrinutosti oko klica koje bi se mogle nalaziti u ovom mleku.

8. Konjsko meso je dostupno za ishranu, ali je klanje konja za potrebe prehrambene industrije ilegalno u SAD-u. U Velikoj Britaniji je ova hrana i dalje tabu, dok se u Francuskoj i Italiji konjsko meso smatra pravom poslasticom.

9. Absint je bio zabranjen dugi niz godina u SAD-u i Evropi zbog visokog sadržaja pelina koji može da izazove halucinacije i da utiče na mentalno zdravlje. Zabrana je u Evropi ukinuta 1990. godine, ali absint mora da se služi u mnogo blažem rastvoru, a u Sjedinjenim Američkim Državama je ostao tehnički ilegalna roba.

www.healthline.com Kafa sa vinom: Savršen spoj na koji ste čekali DSC_1317 Trpezarija Salad Bar: Jedinstvena „to go“ ponuda kafa Namazi sa kafom vino Izaberite odgovarajuće vino uz omiljene grickalice · · ·