cover www.nytimes.com
KULTURA · film/TV

Postoji nešto u horor filmovima što iznova fascinira ljudsku psihu. Taj osećaj straha, neizvesnosti, nepoznatog i jezivog, privlači gledaoce da se kao omađijani zalepe za ekran. Međutim, ponekad se ono najbizarnije dešava iza kulisa, u bekstejdžu, tokom stvarnog života. O tome svedoče i ova tri filma, gde situacije koje su ih okruživale toliko lede krv u žilama, da ćete pomisliti kako je realnost opasnija od fikcije.

Rozmarina beba (1968)

Horor klasik, koji je režirao Roman Polanski, govori o trudnoj ženi koja saznaje da je njen muž u sekti, i veruje da je otac njenog deteta sam Satana. Opskurni događaji počeli su da se dešavaju nakon godinu dana pošto je film pušten u javnost. Kompozitor Krištof Komeda umro je od ugruška u mozgu, isto kao i jedan od likova u filmu. Producent filma Vilijam Kesl dobijao je pretnje smrću, nakon čega je završio u bolnici zbog otkazivanja bubrega, i tamo preminuo od srčanog udara, navodno govoreći: „Rozmari, zaboga, baci nož!“

Naravno, najtragičnija i najmorbidnija priča vezuje se za ženu Polanskog – glumicu Šeron Tejt, koja je brutalno ubijena od strane Čarla Mensona i njegovih poklonika, u trenutku kada je i sama bila u osmom mesecu trudnoće. I na kraju, zgrada u kojoj je Rozmari živela na filmu, ista je ona ispred koje je Džon Lenon upucan u stvarnom životu.

Egzorcist (1973)

Verovatno najpoznatiji i najpriznatiji horor film svih vremena jeste upravo Egzorcist, inače zasnovan na istinitoj priči. Režirao ga je Vilijam Fridkin, a priča govori o devojci koju je zaposeo demon. Čak je devetoro ljudi preminulo tokom snimanja filma, uključujući troje glumaca, ali tačni razlozi nikada nisu jasno objavljeni. Misteriozna vatra zapalila je čitav set, kada niko od ekipe i glumaca nije bio prisutan, što je odgodilo snimanje na šest meseci. Linda Bler doživela je nervni slom na snimanju, pa je tako jako odgurnula glumicu koja je glumila njenu majku – Elen Burstin, da je ova zadobila trajne povrede kičme.

Reditelj filma je u jednom trenutku doveo sveštanika da izvrši pravi egzorcizam na snimanju, kako bi strašni događaji prestali da se dešavaju, ali to nije sprečilo mnoge ljude koji su gledali ovo ostvarenje u bioskopu da se od straha i šoka onesveste i dobiju srčane udare.

Poltergajst I, II i III (1982, 1986 i 1988)

Filmovi govore o porodici koja je napadnuta zlim prisustvom. Stiven Spilberg potpisan je kao producent, a Tobi Hoper kao reditelj. Prosto je fenomen koliko je negativnih događaja propratilo ove filmove, za vreme i posle snimanja, pa ćemo navesti samo neke od njih. Glumica Džo Bet Vilijams je nakon snimanja, kada bi došla svojoj kući, sve fotografije i slike okačene na zid zaticala iskrivljene. Pošto bi ih ispravila, one bi se opet iskrivile. Ovo je bio događaj koji joj se dešavao na dnevnoj bazi. Glumac Džulijan Bek razboleo se pre snimanja i umro pre nego što je film i bio gotov. Oliver Robins, takođe glumac, zamalo nije bio zadavljen tokom snimanja, jer se jedan od rekvizita pokvario, što je ekipa uočila malo pre nego što je Oliver spašen. Glumica Dominik Dun nije bila iste sreće, jer ju je dečko, godinu dana nakon što je film izašao, na smrt zadavio. U tom trenutku ismala je dvadeset i dve godine.

Najtužnija smrt svakako jeste ona koja je zadesila najmlađu članicu ekipe dvanaestogodišnju glumicu Heder Orurk. Ona je preminula od srčanog udara, sedam meseci pre nego što je Poltergajt III izašao u javnost. Producent Vil Simpon održao je čak i obred na setu kako bi se otarasio „poltergajst kletve“, ali je umro samo godinu dana nakon toga.

not-scary-halloween-movies-1540230212 5 idealnih filmova za Noć veštica koji nisu horori naslovna srcelomci Holivudski srcelomci u srpskim bioskopima (GLASANJE) liam-neeson-Cold-Pursuit-film Lijam Nison ponovo traži osvetu slobodnazona 14. Slobodna zona · · · ·