um
KULTURA · art

„Mislila sam da sam najčudnija osoba na svetu. Ali, onda sam pomislila, toliko je ljudi na svetu, neko se mora osećati bizarno poput mene. Ja bih je zamislila i zamislila da ona zamišlja mene. I nadam se da ćete svi vi koji čitate ovo shvatiti, da ja sam tu, i jednako sam čudna kao vi…“ reči su čuvene meksičke slikarke Fride Kahlo.

Nije lako biti žena. Posebno nije lako biti žena gde postoji nametnut model ženske uloge. A tamo gde modni editorijali nameću jednu istu ženu, jedan isti obrazac ženske lepote, i stalno stvaraju predrasude, stupa na scenu istorija umetnosti i upoznaje vas sa nekim sličnim vama.

Frida Kahlo je prava inspiracija, ne samo zbog umetnosti i života, već zbog toga što je uvek tu da devojkama pokaže da ne moraju izgledati kao sa naslovnih strana časopisa. To po čemu se izdvaja, svima je poznato. Pričamo naravno o njenim obrvama. Tokom godina, njene obrve su postale simbol individualnosti, samoprihvatanja, fluidnosti pobune. A nije bila jedina umetnica koja je prikazivala na svojim slikama ono što je za savremenu ženu nedopustivo-dlake po telu. I nije bila sama u tome.

Da, i dalje se vodi rasprava da li ženi priliči da ima dlake po telu. Odgovor je naravno da da. Proverite u našoj galeriji zašto je istorija umetnosti s razlogom na strani dlakavih tela

Henri de Toulouse-Lautrec, In Bed, 1892Otvori galeriju
U10 Mihailo Vasiljevic_cover Izložba fotografija „Novi novac“ u Umetničkom prostoru U10 El pozivnica Miljan Jotic Izložba „Galerija slika stvari i životinja“ Miljana Jotića umetnost Da li biste prihvatili izazov? Boris Lukic Dom omladine Beograda_cover Izložba „Bad News“ u Domu omladine · ·