Processed with VSCOcam with a5 preset
PULS GRADA · gastro

Španci ne jedu samo da bi se prehranili. Španci su hedonisti. Oni uživaju u svojoj kuhinji, a mnoga španska jela svetski su poznata. Verovatno nema osobe koja bar nije čula, a većina i probala, za tortilju i tapase. Među omiljenim jelima Španaca svakako su i ćurosi.

Smeštena u Jugozapadnoj Evropi, na Pirinejskom poluostrvu, okružena Atlantskim okeanom i Sredozemnim morem, s komšijama Francuzima, Portugalcima i stanovnicima Andore, Španija već vekovima čini jednu od najzanimljivijih evropskih zemalja.

Zbog velikog broja civilizacija i naroda koji su živeli na Iberijskom poluostrvu, ali i uticaja različitih kultura, Španiju je teško definisati baš zbog sveg „šareniša“ koji je sačinjava. I kao što u geografskom, istorijskom i kulturnom pogledu ne možemo da pričamo o jednoj Španiji, tako se i španska kuhinja satkala od niza regionalnih kulinarskog posebnosti. I to joj daje dodatni šmek.

Španska kuhinja razvijala se pod uticajem raznih naroda i njihovih kultura, pa je upravo njena raznovrsnost čini zanimljivom. Španci su hedonisti, oni uživaju u hrani i piću, a taj njihov uticaj olako „prenose“ na sve turiste. Skoro da ne možete sresti osobu koja u Španiji nije dobro jela i pila.

Španska kuhinja se definiše kao mediteranska, najviše zbog prisustva maslinovog ulja i belog luka. Ali to baš i nije precizna definicija. Ona je s jedne strane kompleksna, dok je s druge prilično jednostavna. Arapi koji su vekovima živeli u Španiji „doneli“ su meso i začine iz Indije i Persije, dok je mavarski uticaj primetan i danas, pogotovo kad probate jela koja sadrže šafran, cimet, muskatni oraščić, susam… Španci mnogo koriste krompir, masline, morske plodove, dok je španska iberijska pršuta skoro „zlata vredna“. Povrće i voće su neizostavni, i uopšte dosta se koriste sveže namirnice. Ovčji i kozji sirevi s komadima ručno sečene iberijske pršute pravi su delikates.

Ali postoje još neki mali specijaliteti koji nisu toliko poznati svima, a koji su sastavni deo svakodnevnog života Španaca. U pitanju su ćurosi (churros). Šta su zapravo ćurosi?

Adut za doručak

Ćuros je štapić testa pržen u dubokom ulju, koji se obično jede za doručak. Ćurosi se najčešće jedu slatki, umočeni u toplu čokoladu, karamel, kafu s mlekom ili posuti šećerom. Mogu da se jedu i bez slatkog preliva. Osim u Španiji, ćurosi su popularni u Portugalu, Francuskoj, Latinskoj Americi. Iako nemaju oblik krofne, ćurose ponekad nazivaju i „španskim krofnama“. Obično se prave u obliku izrezbarenih štapića koji mogu biti tanji ili deblji.

Razne se priče povezuju s poreklom ćurosa. Jedno od predanja kaže da su ćurose zapravo napravili španski pastiri kao zamenu za sveže pekarske proizvode, a da su ime dobili po Churra ovcama koje su pastiri čuvali. Zbog udaljenih terena na kojima su provodili dosta vremena, pastiri su na otvorenoj vatri pripremali sveže testo od malo brašna, vode, ulja i soli. Mnogo kasnije ćurosi su počeli da se jedu sa šećerom i postali kraljevska poslastica.

Osnov ćurosa su brašno, voda, ulje i so. Testo se prži u dosta ulja i na jakoj vatri dok ne postane hrskavo. Ćurosi su izrezbareni jer se umešano testo stavlja u dugačka specijalna creva iz kojih se ispušta kao kroz špric koji ima zvezdasti završetak. Ukoliko se zadesite u momentu kad vade ćurose iz friteze, videćete da su obično uvijeni u dugačku spiralu i da ih seku makazama.

Čurosi se prodaju obično kod uličnih prodavaca, ili na pijačnim tezgama koje su specijalizovane za pripremu ćurosa. Dešava se da u nekim kafićima možete da naručite ćurose obično za doručak, ali ih Španci jedu i kao užinu u toku dana. Obično se naručuje tanjir ćurosa, može i pola, a ako ćurose kupujete na pijaci ili kod uličnog prodavca, onda je minimalni iznos za koji možete uzeti jedan evro. Ćurosi se tada služe u papirnim kesama (koje upijaju višak ulja) umotanim u salvete.

Postoje i verzije ćurosa napravljene od krompir-testa, a u zavisnosti od regije u kojoj se u Španiji nalazite, možete da pojedete i varijacije ne samo na sastav već i veličinu i oblik.

U svakom slučaju, gde god da probate ćurose u Španiji, bilo da su obični ili ih jedete zaslađene, sigurno ćete uživati.

City Gourmet vam preporučuje sledeći recept.

Sastojci:

  • šolja vode
  • 1/2 šolje margarina
  • 2 kašike šećera
  • prsohvat soli
  • šolja brašna
  • šećer u prahu
  • vanilin-šećer

Priprema:

Istopite margarin, dodajte vodu, dve kašike šećera i so, i mešajte da proključa. Nakon toga sklonite smesu s vatre i dodajte brašno uz stalno mešanje. Mešajte drvenom varjačom dok se testo ne ujednači i ne počne da se odvaja od posude. Stavite testo u frižider na 20 minuta. Nakon toga špricem pravite štapiće i direktno ih stavljajte da se prže u vrelom ulju. Kad postanu hrskavi, stavite ih na ubruse da se malo iscede. Pospite ih šećerom u prahu ili vanilin-šećerom.

shutterstock_529372534cover Gastro retrospektiva 2017. Organski krekeri Granum Organski krekeri Granum: Zdrave grickalice Masline punjene sirom Mali novogodišnji zalogaji u velikom stilu Ile De France Novi francuski sirevi na domaćem tržištu · · · ·