Veliki Getsbi
U VAZDUHU · urban flash

U jeku Skrosezovog „Vuka sa Vol Strita“ prisećamo se i drugih poznatih priča o bezumnom traćenju novca i raskalašnom životu.

1. DOBA NEVINOSTI (The Age of Innocence)

Julius Beaufort, glavni lik ovog romana spisateljice Edith Wharton, možda nije rasipnik u današnjem smislu te reči. Međutim, kada se prisetimo ovog bankara, nije nam teško da ga povežemo sa savremenim imenima poput Bernija Madoffa. Kada se radi o dekadenciji, mora se priznati da su okupljanja koja je Beaufort priređivao bila preterano raskalašne. Ova knjiga je takođe inspirisala istoimeno filmsko ostvarenje reditelja Martina Skrosezea.

2. VOLSTRIT (Wall Street)

Lik Gordona Gekka u interpretaciji fantastičnog Michaela Douglasa je tipičan primer volstritskog antiheroja, sa svojom uredno zalizanom frizurom i motoom „Pohlepa je u redu“. Gekko je nesumnjivo prvo lice koje Amerika povezuje sa ljudima koji su plivali u novcu zahvaljujući prevarama koje su osamdesetih na berzi nasamarivale sistem. Ovaj film izašao je 1987. godine, a režirao ga je Oliver Stone.

3. VELIKI GETSBI (The Great Gatsby)

Iako bi Gatsby iz čuvenog roman F. Scotta Fitzgeralda mogao da se nazove kriminalcem, Nick i ostali rasipnici koji odlaze do West Egga da traće vreme na ekstravagantne zabave, nesumnjivo bi mogli da budu isti oni koji su pomogli Krah berze 1929. godine. Ova priča imala je čak dve ekranizacije, jednu iz 1974. godine koju potpisuje Jack Clayton, kao i onu koja se prethodne godine pojavila u režiji Baza Luhrmanna.

4. VRUĆA LINIJA (Boiler Room)

Ovaj film koji pripada klintonovskoj eri mogao je i da se zove Burazeri obrću novac, budući da se u glavnim ulogama nalaze Vin Diesel i Ben Affleck. Zanimljivo je da je, osim bavljenja deponijskim berzanskim akcijama koje su prethodile krahu iz 2008. godine, deo ovog filma inspirisan ni manje ni više životom Jordana Belforta (pravog Vuka sa Vol Strita).

5. AMERIČKI PSIHO (American Psycho)

Bez obzira da li vam se dopada film čiji je autor Mary Harron ili knjiga koju je napisao Bret Easton Ellis, lik Patricka Batemana je sasvim sigurno prototip za amoralno ponašanje i besomučno rasipanje novcem. Uz to, svakako, idu još i nezaustavljivi nagoni za krvavim obračunom.

6. VATROMET TAŠTINE (The Bonfire of the Vanities)

Jedna od najboljih knjiga osamdesetih, kao i verovatno najbolja knjiga pisca Toma Wolfea, na nezaboravan način prikazuje Volstrit i neopreznu ekscentričnost Njujorka. Osim ovog literarnog zadovoljstva, Brian De Palma priredio je 1990. godine jednako uzbudljivo filmsko iskustvo istog naziva.

Rokabili zajednica Rokabili zajednica u Americi i dalje živi kao da su pedesete Martone Cycling Co. Dizajnirani bicikli Martone Cycling Co. Zach King Zach King – mađioničar sa društvene mreže Vine Naočare Naočare inspirisane popularnim fontovima · · · ·