c7ecd74f932a03ee332a919d54664f4c
U VAZDUHU · svet

Iz Bolonje nam stižu razočaravajuće vesti da se čuvena fabrika za proizvodnju aparata za moku, Alfonso Bijaleti, nalazi pred zatvaranjem. Iako su mnogi Italijani decenijama unazad dan započinjali pripremom omiljene kafe, po ideji nastaloj davne 1933, čini se da će uskoro ovom ritualu morati da kažu zbogom. Zvuk ključale vode u kombinaciji sa mirisom najkvalitetenijih zrna kafe, nije uspeo da izađe kao pobednik u nemilosrdnoj borbi protiv novih tehnologija.

Kada je Alfonso Bijaleti patentirao aluminijumski aparat za kafu osmougaonog oblika, sa poklopcem, ekonomska situacija u Italiji bila je poražavajuća. U tom periodu stopa nezaposlenosti bila je visoka, banke su poslovale sa gubitkom, te su se građani lako odrekli odlaska do obližnjih kafea, ne bi li uštedeli novac kuvanjem kafe kod kuće. Od tada je prošao gotovo jedan vek, prodato je 105 miliona aparata, po kojima je Italija prepoznatljiva širom sveta. Ovaj izum našao se među eksponatima u Muzeju tehnike u Londonu, kao i u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku.

Međutim, savremeno doba donelo je velike promene kada je ispijanje kafe u pitanju. Samo u Italiji trenutno postoji više od 150 000 kafea, kojima se nedavno pridružio i čuveni Starbucks. Njegovo otvaranje u Milanu naišlo je na negodovanje dela stanovništva, međutim kapitalizmu se ne može stati na put. Na drugom kraju kontinenta, u Londonu, broj kafea udvostručio se u proteklih 10 godina.

Ekonomski stručnjaci smatraju da je pad kupovine Alfonso Bijaleti aparata za moku, usledio kao rezultat napretka tehnologije. Uzmimo kao primer brend Nespresso, koji prati najnovije trendove u proizvodnji, i čija popularnost svakim danom raste. Setimo se samo reklame koju je snimio, ni manje ni više, nego Džordž Kluni. Rezultati istraživanja pokazuju da je potražnja za zrnima kafe u Italiji 2017. godine opala za čak 6 procenata. U isto vreme, kapsule za pravljenje kafe doživele su procvat na tržištu.

Svedoci smo naglih potresa koji su tekovina modernog doba, veliki proizvođači ugrožavaju male, sve se vrti oko profita, te su u fabrici Alfonso Bijaleti sa razlogom zabrinuti za svoj opstanak. Cifre pokazuju negativan saldo poslovanja, te se vlasnici nadaju da će im država izaći u susret i pomoći im u ovom neizvesnom trenutku. Nadamo se da će čelnici Italije prepoznati kvalitet i tradiciju, te da neće dozvoliti gašenje proizvodnje.


skynews-sagrada-familia-barcelona_4457314 Hoće li Sagrada da strada? moon-1859616_1280 Kina planira da lansira „veštački mesec“ u orbitu zarad osvetljenja klangberlins_screenshot29_credit_konzerthaus_berlin Zvuci Berlina: Reklamna kampanja koja nas je impresionirala JR-East-Exhibition-Hall-of-Accidents-5 Japanci planiraju da naprave muzej saobraćajnih nesreća · · · ·