cover www.timeout.com
PULS GRADA · gastro

Svi znamo da je tost sa avokadom odavno postao omiljeni doručak među mnogim poznatim ličnostima i gastronomskim pomodarima. Sledeći ovaj trend, nastala je svojevrsna parodija koja u sebi spaja dva omiljena sastojka većine milenijalaca – avokado i „caffè latte“. Ovaj čudan spoj rezultovao je nečim što se zove „avolatte“. Šta je tačno to, gde je nastalo, da li je zdravo, i kako se pravi – saznaćete u nastavku.

Piše: Isidora Spasić

Šta je uopšte avolatte?

Zapravo se radi o prepolovljenom avokadu, iz koga se izvuče većina zelenog „mesa”, a zatim sipa kafa i na kraju mleko, kako bi se dobio latte. Obavezno je da mleko pravi neku neobičnu šaru, kako bi celokupan utisak bio primamljiviji. Onda latte ispijate iz polovine avokada, i kašičicom zahvatate isti, te ga jedete zajedno sa vašom kafom. Poenta zapravo i jeste u pre svega neobičnom i originalnom serviranju kafe.

Gde je nastao avolatte?

Smatra se da je ova kreacija nastala u Truman Café-u, koji se nalazi u Melburnu (Australija). Vlasnici su želeli da na satiričan način ismeju trendove u ishrani i komentar jednog milionera, pa je sve počelo sa šaljivim videom na Instagramu. Međutim, na njihovo veliko iznenađenje avokado latte je postao instant hit koji su mnoge mušterije želele da probaju. Tako se ubrzo ovaj duhoviti gastronomski eksperiment proširio i na druge kontinente.

Da li je avolatte zdrav?

I avokado i kafa su dve veoma zdrave namirnice. Avokado jer u sebi sadrži čak 20 vitamina i minerala, koji pozitivno deluju na rad srca, poboljšanje vida, smanjenje depresije i brži metabolizam. Dok je kafa poznata po tome što daje energiju, razbuđuje, sagoreva masti i čini vas koncentrisanijim. Ipak, ništa ne ukazuje na to da će avokado i kafa u paru biti posebno dobri za vas i vaš organizam.

Recept za avolatte

S obzirom na to da je avokado kremaste teksture, i ukoliko nije začinjen prilično neutralnog ukusa, možda ova kombinacija i nije tako loša… Uostalom, probajte sami, pa donesite presudu!

Sastojci

1 avokado (za dve osobe)
1 šolja espressa
½ šolje mleka po izboru
zaslađivač po izboru

Važno je da koristite zreli avokado, iz koga ćete lako izvući sadržaj. Ali obavezno vodite računa da ostane malo avokada unutra, kako bi se kafa bolje držala, a i da možete da ga konzumirate zajedno sa njom. Sledeće što treba da uradite jeste da pripremite kafu. Idelano bi bilo da imate mašinu za espresso, kako biste mleko pripremili na pari. Za slučaj da nemate pomenutu mašinu, skuvajte espresso u specijalnom lončetu predviđenom za njega. Zatim blago ugrejte mleko u lončetu, pa ga prebacite u flašicu i promućkajte kako bi postalo penasto. Onda u prepolovljeni avokado prvo sipajte topao (ali ne vruć!) espresso, koji ste prethodno zasladili po želji. Nakon toga, pažljivim lelujavim pokretima dodajte mleko na vrh. Ako ništa drugo, dobra strana leži u tome što na kraju barem nećete morati da perete šoljice.

Bonus savet

Za slučaj da nemate vreme i živce da pravite svoj latte, skoknite do obližnje kafeterije i naručite onaj za poneti. Onda vam samo ostaje da ga kući što pre pažljivo prespete u prepolovljeni avokado.

onehand-625x352 Japanci su izmislili čips koji može da se „pije“ Selekcija sireva naslovna Udruženje sirara prvi put u Srbiji naslovna Thai Zone: Novi meni tajlandske kuhinje photo-1536304993881-ff6e9eefa2a6 Evo kako da vam pirinač uvek ispadne savršeno · · · · · ·